Erre számíthatunk a Mesterségek Ünnepén

Idén augusztus 18. és 21. között rendezik meg a 30. Mesterségek Ünnepét a budai Várban, az esemény fő témája a játék, kiemelt vendége pedig Üzbegisztán lesz. A Várban zajló építkezések miatt idén a megszokotthoz képest kissé módosult helyszínen ünnepelnek a népművészet kedvelői, de a Savoyai Terasz, a Hunyadi Udvar, a Halászófiú Terasz, a Keleti Felvezető Sétány, a Rondella, az Újvilág Kert és a Sikló utca a továbbiakban is otthont ad a rendezvénynek.

 

Üzbegisztánból a sárgaréz dombornyomó mesterséggel foglalkozó család, textildíszítő, aranyhímző, szőnyegszövő, miniatűr festő, textilfestő, kovács és fafaragó is érkezik. A kínai Kujcsou és Sanhszi tartományból többek között szépművészeti mester, tea előadóművész, batiktervező, hímzéskészítő, tradicionális felhőlakkozó és papírvágó művészek mutatják be műveiket. Részt vesznek továbbá a rendezvényen Törökországból, Spanyolországból, Kínából, Jakutföldről, Moldáviából, Kirgizisztánból, Kazahsztánból, Tádzsikisztánból és Türkmenisztánból érkező mesterek is – írja beszámolójában az MTI.

 

A Mesterségek Ünnepe fő témája idén a játék: a kirakodóvásárban kialakított kis tereken és beugrókban utcai játékokkal, hagyományőrző pásztor- és csikós játékokkal, kézügyességet fejlesztő népi játékokkal, népi hangszeres játékokkal, hangszerbemutatókkal, tánccal, bábosok és utcaszínházak bemutatóival várják a látogatókat. A népi játékok tárgyi kultúráját játékkészítő mesterek mutatják be, emellett a néptáncegyüttesek műsoraiban is fontos szerepet kapnak a népi játékok.

 

Az eseménysorozaton fellép mások mellett a Sebő együttes, Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs, Csík János és barátai, Herczku Ági, a Fitos Dezső társulat, Berecz András, valamint Szalóki Ági és zenekara.

 

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége először 1986-ban szervezte meg a fesztivált, ahol a magyarországi kézműves szakma legjobbjai mutatkozhattak be.

  • Megosztom