Érdekes trendek a lappiacon

3 hónap alatt közel 5 ezer olvasóját, egy év alatt pedig olvasói negyedévet veszítette el a Simicska Lajos nevéhez kötődő, mostanában már kevésbé kormánypárti hangvételű Magyar Nemzet. A Magyar Nemzetnek egy év alatt olvasóinak negyede hátat fordított. A MATESZ által auditált adatok alapján egyébként a HVG újabb veszteségeket szenved el, de a Figyelő végre kezd magához térni. Csökkennek viszont a vasárnapi újságok, összefüggésben a vasárnapi zárva tartás miatt.

Az mfor.hu cikke szerint a korábbiaknál is jobban büntetik a milliárdos vállalkozó tulajdonában lévő tartozó napilapot, a Magyar Nemzetet. Az mfor.hu a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (MATESZ) legfrissebb, második negyedévre vonatkozó adataira hivatkozik, ami alapjána Magyar Nemzet átlagosan naponta 28 679 példányt tudott értékesíteni, ami 13,4 százalékkal kevesebb az első negyedévinél.

Ráadásul a tulajdonos csak ezután fog szembesülni vele, hogy a nagyobb szervezetek, önkormányzatok jellemzően éves előfizetési szerződéseit felmondják-e. Ezek a szerződések ugyanis 2015-re vonatkozóan tavaly év végén, vagy év elején születhettek meg, azaz még azt megelőzően, hogy az üzletember kemény szavakat és állításokat fogalmazott meg Orbán Viktorral kapcsolatban idén februárban. Az mfor.hu azt írja, hogy a tavalyi év azonos időszakához képest 23,6 százalékkal esett vissza az értékesítés, vagyis egy év alatt vásárlóinak közel negyedét elveszítette a lap. Ezzel pedig negatív értelemben kiemelkedett az általunk vizsgált nyomatott lapok köréből. Negyedéves és éves bázison sem szenvedett el ilyen nagy visszaesést egyetlen lap sem – teszi hozzá a site.

A Népszava és a Népszabadság sem teljesít jól

Az mfor.hu egyébként kitért arra is, hogy a politikai-közéleti napolapoknál maradva megállapítható az is, hogy a Népszava és a Népszabadság sem teljesített jól: előbbinél 3 hónap alatt 5, egy év alatt pedig 9,5 szzalékkal csökkent az értékesített példányok száma, de a Népszabadság azért ennél kevésbé teljesített rosszul, mert az átlagosan eladott 40 653 példány az első negyedévhez viszonyítva 2,6, előző évhez mérten pedig 6,7 százalékkal jelent kevesebbet.

A kormánypárti újságok nem mérik magukat

A Széles Gáborhöz kötődő Magyar Hírlap és a magát nyíltan kormányközelinek deklaráló, hamarosan Magyar Idők nevet felvevő Napi Gazdaság egyébként nem méreti magát a MATESZ-nél.

A Figyelő magához tért

Érdekes még az is, hogy a Figyelő kezd magához térni, hiszen az első negyedév után most a másodikban is növekedést értek el. Az átlagosan eladott 8167 példány 2,2 százalékkal haladja meg az első negyedévit és 13,5-el az egy évvel korábbi teljesítményt.

Jókora mínuszban a HVG, a Heti Válasz és a 168

A HVG, a Heti Válasz és a 168 óra azonban egyaránt jelentős mínuszokat kénytelen elkönyvelni. Éves bázison a legnagyobb visszaesés a Heti Válaszhoz köthető, 9,2 százalékos, miközben három hónap alatt 5,4 százalékkal maradt el az átlagos eladás. A HVG 35 689 darabos átlagos heti értékesítése 4,3 százalékos csökkenés az első negyedévhez képest és 9 százalékos az előző évi állapothoz viszonyítva. A 168 óra átlagos értékesítése ugyanakkor 6,7 százalékkal esett vissza negyedéves és 8,6-tal éves bázison – írja az Mfor.hu.

A portál cikke szerint a színes napi-, női- és pletykalapokat vizsgálva megállapítható, hogy a pletykalapokra továbbra is vevők a magyarok. A Bestből és a Storyból is egyaránt többet tudtak már eladni, mint egy évvel ezelőtt, előbbinél 10,4, a Storynál pedig 6,7 százalékos a növekedés mértéke. Igaz ugyanakkor, hogy az első negyedévhez képest 3 százaléknál nagyobb visszaesést volt kénytelen elkönyvelni mindkét pletykalap. A HOT!-nak azonban továbbra sem megy, hiszen 1,4 százalékos a mínusz negyedéves és 7,1 százalékos éves bázison.

A második negyedévben a női lapoknak sem ment túl jól. A Kiskegyed 190 416 darapos átlagos értékesítése 0,6 százalékkal kevesebb az első negyedévinél és 0,1-gyel az előző évinél. A Nők lapja esetében a visszacsúszások 1,9 és 1,1 százalékos mínuszt jelentenek.

Betett a vasárnapi lapoknak a vasárnapi boltzár

A nyomtatott lappiac nehézkes helyzetére még rátett egy lapáttal a vasárnapi boltzár a hét utolsó napján megjelenő kiadványok esetében. A második negyedévben a Vasárnapi Blikk volt a legnagyobb vesztes, hiszen 3 hónap alatt 9, egy év alatt pedig 15,8 százalékkal esett vissza az átlagosan értékesített példányszám a MATESZ adatai szerint. Így már “csak” 89 247 darabos az átlagos eladás, miközben egy éve még bőven 100 felett volt. A Vasárnap Reggel 46 069 darabja 4,2 százalékkal kevesebb az első negyedévinél és 14,7-tel az egy évvel korábbi adatnál. Ennél viszont sokkal kisebb “veszteséget” volt kénytelen elszenvedni a Vasárnapi Hírek, hiszen amellett, hogy éves bázison “csupán” 4,6 százalékos a mínusz, az első negyedévinél 0,2 százalékkal több a most közölt 20 778 darabos átlagosan eladott példányszám. A Vasárnapi Bors az első negyedévhez képest szintén jelentős mértékben esett vissza, 8,9 százalékkal, az átlagosan eladott 47 824 lap ugyanakkor 1,3 százalékkal kevesebb az előző évinél.

  • Megosztom