Érdekes fordulatok a használtautó hirdetések piacán

Érdekes fordulatot vett a hazai online használtautó hirdetések piacán zajló verseny idén, az internet után ugyanis már a bíróságon is zajlik a küzdelem.

Különös közlemény jelent meg a Netriskauto.hu oldalán a napokban, ami arra utal, hogy érdekes módszerekkel zajlik a verseny a használtautókat hirdető hazai oldalak között. A közlemény szerint a Netrisk.hu Első Online Biztosítási Alkusz Kft., a Netriskauto.hu működtetője, mint alperes elismeri, hogy megsértette az Adevinta Classified Media Hungary Kft.-nek a Hasznaltauto.hu weboldalon elérhető adatbázishoz fűződő szomszédos jogi jogait azzal, hogy a felperes által üzemeltetett és fenntartott Hasznaltauto.hu internetes portálon elérhető adatbázis tartalmából 2018. december 19. és 2019. július 27. napja között gépjármű apróhirdetéseket másolt ki és hasznosított újra az általa üzemeltetett Netriskauto.hu weboldalon. A Netrisk egyben kötelezettséget vállalt arra is, hogy a jövőben tartózkodni fog hasonló jogsértés elkövetésétől.

Az ügyben megkérdeztük Palocsay Gézát, az Adevinta magyarországi vezetőjét, aki érdeklődésünkre elmondta, hogy az elmúlt években több versenytársuk is megjelent a piacon és arra lettek figyelmesek, hogy bizonyos oldalakon olyan hirdetések tűntek fel, amelyek feltehetően a Hasznaltauto.hu-ról lettek kimásolva. Az alaposabb vizsgálat is igazolta a gyanút és ezért jogi lépéseket tettek az érintett oldalak ellen.

„Bár kellemetlen volt számunkra, hogy jogi eszközökhöz kellett fordulni, de mivel több ezer hirdetésről volt szó és egyértelművé vált számunkra a helyzet, a jogos érdekeink képviseletében ezt kellett tennünk, ugyanúgy ahogyan több más jelenleg is folyó hasonló ügyben is megtettük és meg is fogjuk a jövőben is, ha szükség lesz rá. Azt gondolom, hogy a Netriskauto oldalára elhelyezett bírósági végzéssel jóváhagyott Netrisk-közlemény magáért beszél és egyértelművé teszi mi is történt, ezért is meglepő, amilyen reakciókat a különböző oldalakon láttam a Netrisk részéről, ahol tagadni próbálják az adatbázisunkhoz fűződő szomszédos jogok megsértését, amit saját közleményükben elismertek és amivel kapcsolatban kötelezték magukat, hogy többet nem teszik” – közölte Palocsay Géza

Az Adevinta vezetője hozzátette azt is, hogy elkötelezettek a tisztességes verseny mellett és mindent megtesznek a jogos érdekeik képviseletében és jelezte azt is, hogy hasonló okok miatt jelenleg több másik oldallal is perben állnak.

Az ügyben megkerestük a Netriskauto.hu üzemeltetőjét is. Álláspontjuk szerint az általuk alkalmazott eljárás két okból sem tekinthető az adatbázis illetéktelen felhasználásának: egyrészt a hirdetések képi összetevőit a hirdetők e könnyítés ellenére is csak a hagyományos módon tölthették fel a netriskauto.hu-ra, másrészt a szöveges tartalom is kizárólag az ő eljárásuk nyomán jelenhetett meg az oldalon.

Jelezték azt is, hogy a netriskauto.hu a két fél megegyezése értelmében nem fizet semmilyen kártérítést, csupán a polgári per költségeit állja, emellett 15 napig a kérdésben is hivatkozott közleményt helyezi el a hirdetési felületén. Hozzátették, hogy a Netrisk.hu valamennyi ily módon feltöltött hirdetését törölte és részükről az ügyet lezártnak tekintik.

  • Megosztom