Ennyit költünk játékokra a nyáron

Átlagosan 2-6000 forintot költenek a magyar szülők strandjátékra az idei nyáron, legtöbben a vízipisztolyokat, a kerti medencéket és a homokozó készleteket keresik – derült ki a REGIO JÁTÉK kutatásából. Nyaralni a kisgyermekes családok kicsivel több, mint fele megy, és többségében ők is belföldi úti célt választanak. Főként anyagi és a vírus miatti megfontolásból idén tízből csak két gyermek megy táborba.

A nyári szezonban jellemzően 2-6000 forintot költenek a magyar szülők strandjátékokra egy vásárlás során – derült ki a REGIO JÁTÉK friss felméréséből. A játékkereskedő saját értékesítési adatai alapján 7900 forint online, ill. 4100 forint hagyományos áruházi átlagos kosárértékkel számol az idei nyáron, a rendkívüli helyzetre tekintettel saját forgalmában nem vár számottevő növekedést. Gyaraki Dávid marketingvezető elmondta, hogy „idén is a teljes éves forgalmunk nagyjából 16 százalékát fogja adni a nyári időszak, ami a tavalyi nettó 13,2 milliárd forintos árbevételünkkel számolva 2,1 milliárd forintot jelent”.

A nyári játékpiacot a vízipisztolyok, a kerti medencék, a homokozó készletek, a strandlabdák és az úszógumik mozgatják leginkább. „Továbbá a gyerekek és felnőttek körében egyaránt hatalmas népszerűségnek örvendenek a különböző formájú – például hattyú, fánk, unikornis – strandmatracok és úszógumik, illetve a másfél-két méter átmérőjű páva, kagyló, angyalszárny alakú matracszigetek” – tette hozzá Gyaraki Dávid. A kutatás alapján a strandolás mellett a kicsik a játszóterezést, a kirándulást és az állatkerti látogatásokat élvezik legjobban, rossz idő esetén pedig a LEGO-zás, rajzolás és tévézés nyújtja számukra a legvidámabb kikapcsolódást.

Belföldi nyaralást terveznek a kisgyermekesek

A REGIO JÁTÉK felmérése alapján a magyar kisgyermekes családok mindössze 5%-a tervez külföldi nyaralást, belföldön viszont a megkérdezettek 47,5%-a indul útnak nyáron: legtöbben a Balaton felé veszik az irányt, kedvelt úti cél továbbá Zalakaros, Hajdúszoboszló, Nyíregyháza és Gyula is. A kikapcsolódás alapkellékei természetesen a strandjátékok, de nem maradnak otthon az alvós plüssök, a homokozó készletek és az egész családot összehozó társas- és kártyajátékok sem.

Minden ötödik gyermek megy táborba idén

A nyári gyermekfelügyeletben nagy segítség a szülőknek a táborozás lehetősége. Míg tavaly tízből négy 14 éven aluli gyermek volt táborban, addig idén tízből ketten élvezhetik csupán ezt az üdülési formát. A szülők 45%-a máshogy is meg tudja oldani, hogy ne legyen egyedül gyermeke, 30%-a anyagi okok miatt, 25%-a pedig a vírusveszély miatt nem küldi táborozni a gyermekét. „Ahol van lehetőség, ott a legnépszerűbb a 4-5 napos napközis-, sport- és alkotótábor, ezekre a válaszadók kétharmada 20-40 ezer forintot szán, amit tízből négyen további napi 1-3 ezer forint zsebpénzzel egészítenek ki” – ismertette az eredményeket a marketingvezető.

TOP10 játék a nyári szezonban a REGIO JÁTÉK értékesítési adatai szerint:

1. Felfújható strandjátékok

2. Labdák

2. Strandjáték, medence

4. Sportszer, labda

5. Lábbal hajtós játékok

6. Szabadtéri játék

7. LEGO

8. Társasjáték, kártya

9. Baba, babakocsi

10. Bébijáték, kellék

  • Megosztom