Ennyi pénzt kapnak a pályakezdők

A kisvállalkozások 60, a mikrovállalkozások 48 százaléka javasol bruttó 100–150 ezer forintos fizetést a pályakezdőknek. Ennél alacsonyabb összeget  a kisvállalkozások 9, a mikrovállalkozások 7, ennél nagyobbat 30, illetve 28 százalék ajánl kezdő fizetésként – derül ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. felméréséből.

A felmérés rámutat arra, hogy a kisvállalkozások jóval nagyobb arányban adnak lehetőséget a pályakezdő munkavállalóknak, mint a mikrovállalkozások. A kisvállalkozások 57 százaléka alkalmaz pályakezdőket, míg ez az arány a mikrovállalkozásoknál 18 százalék. A kisvállalkozások leginkább anyagi okokból adnak munkát pályakezdőknek; a megkérdezett kisvállalkozások 54 százaléka nevezte meg ezt indokként.

A mikrovállalkozások 65 százaléka a korszerű elméleti tudás miatt alkalmaz pályakezdőket. Azok a mikro- és kisvállalkozások, amelyek nem foglalkoztatnak pályakezdőket, leginkább a gyakorlati tudás hiányával magyarázták ezt.

A Garantiqa kutatása rámutat arra is, hogy a munkahelytől való távolság szintén fontos tényező a munkavállalók számára. A mikrovállalkozások 58, a kisvállalkozások 66 százaléka válaszolta azt, hogy egy átlagos magyar munkavállaló számára a munkahely fizikai elhelyezkedése, elérhetősége meghatározó szempont. A kutatás szerint ugyanakkor mikrovállalkozások 69, a kisvállalkozások 73 százaléka úgy látja, hogy egy jobb munkalehetőség érdekében a magyar munkavállalók hajlandók a napi szintű ingázásra – írta az mti.hu.

  • Megosztom