Enne egy jót, lehetőleg olcsón? – Elkészült hozzá a lista

Számos étterem csatlakozik idén is a hagyományosan februárban tartandó népszerű gasztronómiai kezdeményezéshez, a Torkos Csütörtökhöz. Abban pedig, hogy a résztvevők közül mindenki ki tudja választani a számára legszimpatikusabb éttermet, idén is a Clementine térképes listája segít. A folyamatosan frissülő adatbázist gépi szöveganalitikai módszerek bevetésével állították össze.

A népi kalendárium szerint Torkos Csütörtök napja minden évben a Hamvazó Szerda előtti csütörtököt jelenti – a böjt hosszú időszaka előtt ilyenkor szabad még egyszer mindenkinek jóllakni. A gasztronómiai egységek hosszú évek óta rendezik meg a maguk Torkos Csütörtökét, akciókkal csábítva széles tömegeket egy jó ebédre, vacsorára. A kezdeményezés utoljára 2016-ban kapott központi kommunikációs támogatást, tavaly megszakadni látszott a hagyomány, az éttermek nem voltak képesek ajánlataiknak a kellő hangerőt egyénileg biztosítani. Ezt az űrt igyekezett rendhagyó adatgyűjtési módszerével 2017-ben betölteni a statisztikai és szöveganalitikai szoftverek vezető hazai fejlesztője és forgalmazója, a Clementine.

„A Google és a Facebook különböző, a Torkos Csütörtökkel kapcsolatos keresőszavakra (pl. torkos csütörtök 2018, torkos étlap, stb.) adott nyilvános találatait dolgoztuk fel gépi szöveganalitikai technológiával. Először kulcsszavak alapján kiszűrtük a nem releváns találatokat (pl. hírek, tavalyi akciók, a Torkos Csütörtök elmaradásról szóló cikkek, nem éttermi oldalak), majd az ömlesztett, szöveges formában rendelkezésre álló keresési eredményeket strukturáltuk az éttermek nevének és – ahol lehetett – az akció tartalmának, időpontjának kinyerésével. A folyamat nagyrészt automatizált, a robotok munkáját elemzőink ellenőrzik” – ismerteti a munkafolyamat részleteit Körmendi György, a Clementine ügyvezetője. A találatokat a cég idén is megjeleníti egy Google térképen, mely a torkoscsutortok.info weboldalon érhető el.

A Torkos Csütörtök hivatalos napja idén február 15., de egyes éttermek február 8-án várják kedvezményekkel a vendégeket.

  • Megosztom