Eltűnhet a BKV területéről a Metropol – így reagált a kiadó

A Népszabadság mai összeállítása szerint kiszorulhat a BKV területéről a Metropol. Az ingyenes napilapot kiadó MTG Gratis Kiadó Kft. reagált a hírre, mint írják, a határozott idejű szerződésük jár le az év végén, és úgy tudják, hogy a BKV tendert ír ki a metróállomások területén történő ingyenes lapterjesztésre, amin a Metropol is indul. A kiadó már nyáron megkezdte egy alternatív fővárosi terjesztési hálózat kiépítését.

 

Nem hosszabbítja meg a BKV a Metropol című ingyenes lap terjesztése kapcsán kötött szerződést – írja hétfői számában a Népszabadság. A napilap úgy tudja, hogy politikai okok lehetnek a háttérben, mivel a Metropolt kiadó MTG Metro Gratis Kft. annak a Megapolis Media nevű részvénytársaságnak a tulajdonában van, amely a Simicska Lajos jobbkezének számító Fonyó Károly vagyonkezelő cége.

 

A Népszabadság megkereste Hivatal Pétert, a Metropol kiadójának vezérigazgatóját, de a folyamatban lévő tárgyalásokra hivatkozva nem akart nyilatkozni. A BKV annyit árult el a lapnak, hogy a január 1-je utáni terjesztésről a közeljövőben születik döntés.

 

A Metropol kiadója közleményben reagált a Népszabadság cikkére. Mint írják, a BKV-val tíz éve kötött határozott idejű szerződésük lejár az év végén, tehát nem arról van szó, hogy a Metropolt kirakhatják vagy ki akarják szorítani a metróállomások területéről. Emellett meglátásuk szerint a közismerten veszteséges BKV aligha engedheti meg a szerződés megszűnéséből fakadó százmilliós bevételkiesést. Az MTG Metro Gratis-nál úgy tudják hogy a közlekedési vállalat tendert készül kiírni a metróállomások területén történő ingyenes lapterjesztésre, és ezen nyilvánvalóan a Metropol is indulni kíván.

 

A kiadó a határozott idejű szerződés év végi lejárata miatt – noha ezt eddig nem kommunikálták – július óta alternatív fővárosi terjesztési rendszert építettünk fel, amelyhez a Metro lapcsalád nemzetközi tapasztalatait használták fel. A világ 23 országában megjelenő Metro újságok jó részét a metróállomásokon kívül terjesztik. Az új rendszer, amelynek tesztüzeme november 1-je óta tart, ugyanolyan elérést biztosít a metróállomások és a főbb tömegközlekedési útvonalak mentén, mint a régi, sőt az osztogatóinkat immár sokkal többen és sokkal több helyen találhatják meg. A napokban induló új országos reklámkampányuk már éppen ezért a „Mostantól még több kézből!” címmel fut.

 

A Metropol kiadójának közleménye szerint alapvető változásokra emellett nem volt szükség, mert az ingyenes lap teljes példányszámának alig a negyede talál jelenleg gazdára a BKV hálózatának igénybevételével. Az új terjesztési rendszer ugyanolyan lefedettséget biztosít, az olvasók ugyanakkor és ugyanúgy hozzájutnak kedvenc lapjukhoz.

 

Országosan 1076 terjesztési ponton érhető el ma is a Metropol: vidéken 692, Budapesten 384 helyen. Ebből csak 65 helyszínt használnak a BKV területén. A jövőben a fővárosi terjesztési pontok számát jelentősen növelik.

  • Megosztom