Élre törtek a magyar vállalkozások

Az adatkezelést tekintve a magyar kis- és középvállalatok (kkv) megelőzik a német, angol, és francia versenytársaikat – derül ki az Iron Mountain és a PricewaterhouseCoopers(PWC) közös kutatásából. A hazai kkv-k a legnagyobb előrelépést a dokumentum menedzsment területén az alkalmazottak képzésére vonatkozó intézkedésekkel valamint a velük folytatott kommunikációban érték el.

 

Az adatkezelésben rejlő kockázatokat kategorizáló felmérésben 600 kkv vett részt hat európai országból: Magyarország mellett Angliából, Franciaországból, Németországból, Hollandiából, Spanyolországból – írja az MTI.

 

A kutatási összetett adatkezelési-kockázat érettségi indexe alapján az elmúlt 15 hónapban fejlődés figyelhető meg a vizsgált kkv-k dokumentum menedzsmentjében: az átlag pontszám a tavalyi 40,6-ről 2013-ban 56,8-ra emelkedett az elérhető 100 pontból.

 

A felmérésben a holland és magyar vállalatok érték el a legmagasabb pontszámot 62,4, illetve 61 ponttal. A hat ország kkv-it vizsgáló kutatásban Hollandia az az ország, ahol leginkább stratégiai kérdésként kezelik a dokumentum menedzsment területét.

 

„A magyar kkv-k a legnagyobb előrelépést a dokumentum menedzsment területén az alkalmazottak képzésére vonatkozó intézkedésekkel és a velük folytatott kommunikációban érték el. A magyar cégek 61 százaléka látja el alkalmazottait a papír alapú dokumentumok biztonságos kezeléséhez szükséges egyértelmű útmutatóval, miközben a felmérés átlaga 50 százalék, de például a spanyol kkv-nál 36 százalék. Magyarország az adatkezelési kockázatokat kategorizáló felmérésben olyan gazdasági nagyhatalmakat előz meg, mint Németország, Anglia, vagy éppen Franciaország” – mondta el Szakonyi András, az Iron Mountain közép-európai regionális ügyvezető igazgatója.

 

A megkérdezett cégek 68 százaléka véli úgy, hogy az információkkal történő felelős bánásmód elősegíti az üzleti sikerek elérését, ennek ellenére csak 45 százalékuk rendelkezik az adataikra leselkedő kockázatok kezelésére vonatkozó stratégiával.

 

A kutatásból az is kiderül, hogy mit gondolnak a kkv-k az adatvédelem és a dokumentum menedzsment fontosságáról, és hogy mit tesznek ennek eléréséért. Miközben 78 százalékuk szerint mindent meg kell tenni az adathalász támadások megelőzéséért, 47 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy a menedzsment nem tartja fontos ügynek az adatvédelmet.

 

A kutatás azt is számszerűsíti, hogy milyen károkat okozhat a nem megfelelő színvonalú adatkezelés: a vizsgált vállalatok 93 százaléka alkalmaz több, mint 250 olyan munkavállalót, akik adathalász támadást tapasztaltak a múlt esztendőben. Ezek a támadások 450 és 850 ezer font közötti veszteséget okoztak az érintett vállalkozásoknak – olvasható az MTI beszámolójában.

 

  • Megosztom