Elnökválasztás vagy járvány – Mit olvastak a neten a magyarok?

A kiemelkedő társadalmi események sokszor kiugró látogatottságot hoznak a hírportálok és hírgyűjtő oldalak számára, ami az internetező lakosság ilyenkor tapasztalható információéhségét tükrözi. Az elmúlt két hét különösen intenzív volt ezen a téren: a 2020-as USA elnökválasztás és az őszi koronavírus-hullámhoz kapcsolódó kormánybejelentések idején másfélszeresére nőtt a böngészési típusú adatforgalom a Telenor Hipernet-hálózaton.

A Telenor a mobilhálózatán mért böngészési típusú adatokat aggregáltan, napi bontásban elemezte. A vizsgálat magába foglalja a mobiltelefonos és nagyképernyős (asztali számítógép és laptop) nethasználatot is, amik a Telenor hálózatán csatlakoztak a világhálóra.

Az átlagos hétköznapok – így a vizsgálatban bázisidőszaknak tekinthető október 27-i és 28-i napok – adatforgalmi átlagához képest az amerikai elnökválasztás napjain, azaz november 3-án kedden jelentősen, közel másfélszeresére, 42,9%-kal nőtt a böngészési típusú Hipernet-forgalom, míg az elnökválasztás másnapján – amikor az eredmények többsége érkezett – a bázisidőszakhoz képest 42,2% növekmény látható a böngészési típusú adatforgalomban.

Ezt követően a magyarországi COVID-helyezettel kapcsolatos november 9-i kormánybejelentés, majd a 10-én kedden megjelent szabályozások megismerése és a kapcsolódó hírek feldolgozása okozhatott jelentősen nagyobb böngészési adatforgalmat. A legnagyobb forgalmat jelentő napon a bázisidőszakhoz képest több mint másfélszeresére, 57%-kal nőtt a böngészési típusú adatforgalom a Hipernet hálózaton, ami szerdán is kitartott, a bázisnak tekintett, két héttel korábbi szerdához képest 48%-kal nagyobb forgalmat generálva.

  • Megosztom