Elképesztő vagyonok: íme a leggazdagabbak listája

Egy év alatt 300 milliárd dollárral nőtt a Forbes leggazdagabb amerikaiakat bemutató listáján szereplők összvagyona. A rangsort immár 20. éve Bill Gates vezeti, az elmúlt évben azonban Warren Buffett gazdagodott a leginkább, 12,5 milliárd dollárral.

Továbbra is Bill Gates, a Microsoft egyik alapítója vezeti a leggazdagabb amerikaiak listáját, a Forbes magazin szerint vagyona 72 milliárd dolláros. A második helyen Warren Buffett található 58,5 milliárd dollárral, vele kapcsolatban érdekesség, hogy egy év alatt 12,5 milliárd dollárral, vagyis több mint 2700 milliárd forinttal gyarapodott.

 

A lista harmadik helyén is egy technológiai cég alapítója szerepel, Larry Allison az Oracle-nek köszönhetően halmozott fel tekintélyes, a Forbes magazin szerint 41 milliárd dolláros vagyont. A leggazdagabbak között egyébként igen magas arányban képviseltetik magukat az informatika, illetve az internet világából érkező vagyonosok. Az első 20-ban ott van például Jeff Bezos, az Amazon alapítója a 12. helyen 27,2 milliárd dollárra, közvetlenül megelőzve Larry Page-t, a Google társalapítóját, akinek 24,9 milliárd dollárra becsülik a vagyonát. Őket Sergey Brin, a Google másik alapítója követi 24,4 milliárd dollárral.

 

Éppen hogy befért a TOP20-ba Mark Zuckerberg, akinek jót tett, hogy a Facebook részvényei szárnyaltak az idén nyáron, hiszen 9 milliárddal nőtt a vagyona, elérve a 19 milliárd dollárt. Egymilliárd dollárra kisebb a vagyona a Microsoft jelenlegi, jövőre távozó vezérigazgatójának, Steve Ballmernek, azonban a 18 milliárd dollár csak a 21. helyre volt elegendő a legfrissebb, Forbes 400-as listán.

 

A leggazdagabb amerikaiak vagyona egyébként nagyobb mint korábban bármikor, a 2008-as gazdasági összeomlást úgy tűnik sikerült kiheverniük. Egy év alatt 300 milliárd dollárra nőtt az összesített vagyonuk és már eléri a 2000 milliárd dollárt. A Forbes szerint ez nagyjából megfelel Oroszország éves GDP-jének. Az átlagos vagyon ennek megfelelőn 5 milliárd dollár, vagyis 1100 milliárd forint, ami 800 millió dollárra több, mint egy évvel korábban. A leggazdagabbak vagyonosodását mutatja, hogy a 400-as listára kerüléshez 1,3 milliárd dollárra volt szükség, és 61 amerikai milliárdos fel sem került a rangsorra.

  • Megosztom