A rovat megjelenését a szerencsejáték Zrt támogatta.

Elképesztő összeget ér az angol klub

Több mint hárommilliárd eurót ér a Manchester United, ezzel ők számítanak Európa legértékesebb futballklubjának a KPMG elemzése szerint – írja a Világgazdaság. Az angol klubot a két spanyol óriás, a Real Madrid és a Barcelona követik a rangsorban, amelyen egyébként dominálnak a Premier League csapatai.

 

A Manchester United 3,095 milliárd eurót ér a KPMG idén másodszor megjelenő, Football Club’s Valuation: The European Elite 2017 című tanulmánya szerint – olvasható a vg.hu-n. Az elemzés szerint a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján Európa 32 vezető futballklubjának cégértéke 29,9 milliárd eurót tesz ki, 14 százaléknyit növekedett az előző szezonhoz képest.

 

A KPMG tanulmányában rámutatott arra is, hogy az angol kluboknak sokkal több bevételük származik közvetítési jogokból, mint a többi vezető futballklubnak, a top 10-es listán hat helyet tudhatnak magukénak, miután a Tottenham Hotspur kiszorította a tavalyi 10. Paris Saint-Germaint. A két idei BL-döntős, a Real Madrid és a Juventus pedig 2,9, illetve 1,2 milliárd eurós cégértékkel a második és a kilencedik helyre került az összesítés szerint.

 

A 2017-es listát az angol Premier League csapatai dominálják, értékük megközelíti a top 32 európai klub teljes cégértékének 40 százalékát. Az angol klubok dominanciája ellenére Spanyolország helyzete továbbra is egyedüli abban a tekintetben, hogy két klubjának, a Real Madridnak és a Barcelonának az értéke is meghaladja a 2 milliárd eurót. A listán idén is három német klub szerepel, összértékük 14 százalékkal nőtt a múlt évihez képest. A Bayern München a maga 2,4 milliárd eurós cégértékével továbbra is negyedik, ugyanakkor valamivel közelebb került a harmadik helyen szereplő Barcelonához. A Juventustól eltekintve az olasz klubok továbbra sem tudják tartani a lépést az európai elittel – áll a tanulmányban.

  • Megosztom