Elhunyt Sebők János

Elhunyt a hazai zenei újságírás egyik nagy alakja, Sebők János. Az újságíró tanulmányköteteket is készített, szabadúszóként számos lapban publikált, évekig írt cikkeket a Marketing&Media magazin számára is.

 

„Az első magyar rockújságíró, aki hazánkban nemzetközi színvonalú tanulmányköteteket tudott írni a kortárs könnyűzenéről” – írta az elhunyt újságíróról Déri Zsolt a musicpress.blog.hu-n. Sebők János nyolcvanas évek elején kiadott könyvei már precízek, alaposak, informatívak voltak (A Beatlestől az Új Hullámig – 1981, Magya-rock I-II – 1983/84), és ezt a színvonalat a 2000-es években A rock története és A magyarock története című – Jávorszky Béla Szilárddal közösen írt – sorozatában is képes volt tartani (ezekből 2005 és 2007 között két-két kötet jelent meg, de míg a magyar sorozat lezárult, addig a nemzetközi áttekintés csak a 70-es évek végéig jutott el).

 

Sebők János a nyolcvanas években a Világ Ifjúsága munkatársa, rovatvezetője, a kilencvenes évek elején pedig a Popcorn, a 100xSzép, a Top Gun főszerkesztő-helyettese, majd 2000 és 2003 között a Zene.net és a She.hu internetes portál főszerkesztője volt – írja az Index. Az utóbbi években szabadúszóként rendszeresen publikált a Népszabadságban, a HVG-ben és a hvg.hu-n. Sebők János éveken keresztül írt cikkeket a Marketing&Media magazinba is a zene- és filmbizniszről, a mediatizált világ legnagyobb sztárjairól, legújabb trendjeiről.

 

Az újságíró búcsúztatására május 4-én 15 órakor kerül sor szülővárosában, Kunszentmártonban, a Felső-temetőben.

  • Megosztom