Elhunyt a Rózsaszín párduc rendezője

88 éves korában elhunyt Blake Edwards.

A rendező, akinek nevéhez az Álom luxuskivitelben és a Rózsaszín-párduc filmek is kapcsolódnak tüdőgyulladásban hunyt el egy kórházban. Az utolsó két évet tolószékben töltötte, ám még ekkor is aktívan dolgozott. Betegsége előtt két musicalt rendezett. Az egyik egy Rózsaszín párduc-filmen alapult, a másik, Big Rosemary címmel, eredeti, önálló alkotásnak készült, az alkoholtilalom alatt játszódó cselekménnyel.

Családja régi filmes família volt: nagyapja J. Gordon Edwards a némafilmek korában volt neves rendező, apja, Jack McEdwards pedig hollywoodi segédrendező és gyártásvezető volt.

Blake Edwardsot mindössze kétszer jelölték Oscar-díjra. Először 1982-ben a Viktor/Viktória forgatókönyvéért, másodszor pedig 1983-ban, A nőimádó alaptörténetéért. Első filmes sikereit az ötvenes évek végén, a The Perfect Furlough (Tökéletes eltáv) és az Operation Pettycoat (Alsószoknya hadművelet) elkészítésével érte el, amelyekben Tony Curtis, Janet Leigh és Cary Grant is szerepelt. 1961-ben készült el az Álom luxuskivitelben, amely világsikert hozott számára.

  • Megosztom