Elhunyt a Noguchi alapítója

2018. április 12-én, élete 67. évében elhunyt Szántó Péter író, újságíró, kommunikációs szakember, a Noguchi Porter Novelli pr-ügynökség alapítója, a magyar pr-szakma meghatározó alakja. Az elmúlt több mint két évtized során száznál is több szakember dolgozott vele.

Szántó Péter szülővárosában, Pécsett jogi diplomát szerzett, de soha nem praktizált. Újságíró végzettsége mellé 1997-ben, már vállalkozóként, MBA diplomát szerzett Nagy-Britanniában.

Kezdetben a Dunántúli Napló munkatársa, majd a Népszava publicistája volt. 1982-től 1990-ig az Élet és Irodalom rovatvezetője, 1985-ig Széky Jánossal együtt tévékritikusa volt. Ezt követően a Kurír napilap főmunkatársa, majd a Képes Európa magazin főszerkesztője volt.

1994 óta kommunikációs szakemberként, tanácsadóként dolgozott. 1996-ban alapította meg a Noguchi pr-ügynökséget, amely 2004 óta a Porter Novelli magyarországi partnerügynöksége. A magyar pr-szakma nemzetközi elismertségének növeléséért 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

1971-ben, 19 évesen jelent meg első novellája a Nők Lapjában, szépirodalmi írásait a Jelenkor, a Mozgó Világ, Új Írás, antológiák közölték, „Harmadnapos nemzedék” című novelláskötetét 1989-ben a Magvető adta ki. A 80-as években első sorban rádiós, tévés és színházi darabokat írt. Két színdarabját és tizenkét rádiójátékát játszották. Számos televíziós produkció szerzője, többek között az Angyalbőrben és a Família Kft. egyik forgatókönyvírója volt.

Az elmúlt két évben elsősorban irodalmi pályájára koncentrált, novellái az Alföld és a Hévíz folyóiratokban, az Élet és Irodalomban jelentek meg. A Hollywood Forever Cemeteryben nyugvó hírességekről szóló novelláskötete „A főhős meghal a végén” címmel az idei Könyvhétre jelenik meg a Kalligram gondozásában.

  • Megosztom