Meghalt Andy Vajna – kié lesz a TV2?

Meghalt Andy Vajna, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a TV2 tulajdonosa, aki többek között a Rambo-filmek, a Terminátor és az Evita producere is volt. Andy Vajna élete 75. évében, hosszú betegség után hunyt el budapesti otthonában. Az egyik legnagyobb kérdés a médiaérdekeltségeivel kapcsolatban, hogy mi lesz a TV2-vel.

Fotó: MTI

Az üzletember, producer, kormánybiztos halálának hírét a Magyar Nemzeti Filmalap közölte az MTI-vel. Andy Vajna 1944-ben született Budapesten, 1956-ban 12 évesen egyedül menekült el Magyarországról és a Vöröskereszt segítségével Kanadába emigrált, a család végül Los Angelesben talált ismét egymásra. A Kaliforniai Egyetemen (UCLA) tanult, majd az egyetem mozgókép tanszékén kezdett el dolgozni. Később fotós vállalkozásba kezdett, majd Hongkongban parókakészítő vállalatot alapított és mozit üzemeltetett.

Producerként 59 film fűződik a nevéhez, köztük olyan világszerte ismert és elismert alkotások, mint a Szabadság szerelem, a Zenedoboz (Music Box), a Rambo-filmek, az Angyalszív, a Terminátor, az Evita vagy a Jákob lajtorjája. Az 1997 és 2019 között gyártott magyar filmek közül a legmagasabb nézőszámot Andy Vajna filmje, A miniszter félrelép érte el.

A filmtámogatási rendszer konszolidációját követően nevéhez fűződik a Magyar Nemzeti Filmalap létrehozása. Az ő kormánybiztosi időszakához olyan nagy magyar filmsikerek születtek, mint a Saul fia, A nagy füzet, a Kincsem, a Testről és lélekről, az 1945 és a BÚÉK. Szerepe a magyar filmipar fellendítésében elvitathatatlan, a Magyarországon forgató filmek volumene regnálása alatt csaknem ötszörösére nőtt.

Andy Vajna komoly médiaérdekeltségekkel is rendelkezett, 2015 végén szerezte meg az egyik legnagyobb hazai médiacéget, ahova Dirk Gerkenst, az RTL Klub korábbi vezérigazgatóját vitte vezérnek. 2017-ben társtulajdonos lett az IKO Csoportban, ami a TV2 legnagyobb műsorszállítója. A Rádió 1-el, illetve print termékekkel is bővült a portfóliója. A Borsot és megyei lapjait a múlt év végén eladta a Mediaworks-nek, így azok bekerültek a kormányközeli Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványba, amibe tavaly év végén a hazai médiapiacon példátlan módon önként több száz sajtóterméket ajánlottak fel tulajdonosaik. A TV2 Csoport és a Rádió 1 egyelőre kívül maradt az alapítványon. Nagy kérdés, hogy most mi lesz, netán Vajna Tímea örökli meg az adót, és ha igen, akkor a hagyatéki eljárást követően vajon marad-e nála a tévétársaság, csak kevesen sejtik. Vélhetően sok múlik majd az ügyvédeken, és még annál is több a politikán.

Andy Vajna tavaly az első helyen végzett a Marketing&Media magazin TOP50 – A legbefolyásosabb emberek a magyar médiaiparban című rangsorában. Az üzletember a Forbes becslése szerint 67,3 milliárd forintos vagyonával a 18. leggazdagabb magyar volt.

  • Megosztom