Elhallgat a Rádió Q

A Rádió Q adót működtető Start Média Kft. tulajdonosának képviselője és az NMHH közötti vita miatt a jövő héten elhallgat az adó – tudta meg a hvg.hu. Az NMHH szerint viszont nekik nincs is vitájuk a rádióval.

Leáll a Rádió Q adása, utoljára jövő kedden ad műsort a rádióadó – írja a hvg.hu. A portálnak Bognár Éva, a rádió főszerkesztője megerősítette a hírt. Elmondta azt is, hogy a frekvencia ugyan még 1,5 évig az övék, ám a tulajdonos képviselője és az NMHH közötti tisztázatlan kérdések miatt úgy döntöttek, felfüggesztik a sugárzást. Az, hogy lesz-e folytatás, heteken belül kiderülhet.

A Rádió Q tulajdonosa a Start Média Kft., annak a nevében Vadas Tamás üzletember az, aki a rádió ügyében eljár. A rádió esetleges megszűnéséről egyébként nem ezek az első hírek, 2012-ben egyszer már állítólag nagyon közel voltak ehhez – olvasható a hvg.hu összeállításában.

Az adó talán legismertebb műsorvezetője, Fiala János csütörtök reggel jelentette be a KeljFelJancsi című műsorában, hogy utoljára jövő kedden lesz majd hallható az adón.

UPDATE: Az NMHH szerint nekik semmi közük a rádió megszűnéséhez és ezzel kapcsolatban a lenti közleményt adták ki.

“A Rádió Q egy körzeti közösségi rádió, azaz nem fizet sem frekvencia-, sem médiaszolgáltatási díjat. A médiaszolgáltató meglévő frekvenciájának hasznosítására még 1,5 évig jogosult.

A rádió semmiféle külön eljárás alatt nem áll, ezért minden további lépése, amellyel a rádió elhallgatását fontolgatja, nem a hatóság felelőssége, hanem a tulajdonos saját hatáskörébe tartozik, egyéni szabad döntésén alapul, ennek nincs köze a hatósághoz.

Éppen ezért nem érthető az, hogy a hatóságot okolják a tulajdonos döntése miatt, vagy hogy a megszűnés hátterében valamilyen évek óta elhúzódó vitás ügy áll. Semmilyen éve óta elhúzódó vitás ügye nincs a hatóságnak a Rádió Q-val. Tisztázatlan kérdések sincsenek, amely miatt be kellene zárni a rádiót.

Egyszerűen mint ahogy minden közösségi médiaszolgáltató, – és néhány kivétellel a többi médiaszolgáltató is – a Rádió Q is köteles havonta adatokat szolgáltatni a Médiatanács számára a műsorkvótákra vonatkozó előírások betartásának ellenőrzéséhez a médiaszolgáltatásokról és tömegkommunikációról szóló törvény 22. § (8) alapján. Ilyenkor a szolgáltatónak többek között arról kell nyilatkoznia, hogy a műsoridejéből mennyit szánt magyar zenei művekre, ezen belül is öt évnél nem régebbi zenei művekre.

A Rádió Q ezt az adatszolgáltatást elmulasztotta a 2016. szeptember 5. és 2016. december 31. közötti időszakban, ezért az NMHH 2017. február 9-én eljárást indított adatszolgáltatás nem teljesítése miatt. A végzésben a hatóság nyilatkozattételre hívta fel a szolgáltatót, hogy indokolja az adatszolgáltatás elmaradását. A rádió a végzést február 15-én vette át, egyelőre nem válaszolt rá.

Hangsúlyozzuk, hogy ez a kötelezettségszegés azonban sem felfüggesztéssel nem jár, sem pedig szolgáltatás ellehetetlenülését nem eredményezi.

A jogsértés nem példa nélküli, ilyen felhívás okat az NMHH évente több tucatszor kénytelen kiküldeni”

  • Megosztom