Életmentő akcióban a Discovery

Az Oscar-díjas Ross Kauffman legújabb dokumentumfilmjébenkét lyan szenvedélyes aktivista életét mutatja be, akik életének fő küldetése a kihalás szélén lévő tigrisek megmentése. A RadicalMedia gondozásában megjelenő Tigrisek földjén a Discovery Inc és a WWF közös Project C.A.T. programjának keretein belül valósulhat meg, ami egy világméretű összefogás annak érdekében, hogy a jelenleg a Földön élő tigrispopulációt megduplázzák 2022-re.

A világ egyik legfenségesebb és legerősebb állataként a tigris az évtizedek során létezésével bebizonyította, hogy mind szó szerint mind átvitt értelemben szimbolikus erővel rendelkezik. Sajnos az utóbbi évszázadban az emberi tevékenységnek köszönhetően ezeknek a csodálatos állatoknak a populációja folyamatosan csökken: Ázsia egyes részein, ahol 1900-ban még több mint százezer tigris élt, napjainkban mindössze négyezerre csökkent az egyedek száma. Az Oscar-díjas rendező Ross Kauffman és Fisher Stevens producer közös filmjében két olyan figyelemreméltó ember történetét meséli el, akiket bár egy generáció és többezer kilométer választ el egymástól, a céljuk mégis közös: együtt küzdeni a tigrisek fennmaradásáért.

Kailash Sankhala – vagy ahogy emlegették, a “Tigris ember” – a 20. század második felétől azon dolgozott, hogy valahogy felhívja a nemzetének és egyúttal a világnak is a figyelmét a tigrisek egyre csökkenő számára India szerte. Az indiai kultúrában szentként tisztelt tigriseket a brit gyarmatosítók a 19. és a 20. század első felében sportból vadászták. Miután a 1947-ben a brit uralomnak vége lett, a sportvadászat tovább folytatódott, és a tigrisek száma egyre csak csökkent. 1969-re Sankhala becslései szerint mindössze kétezer egyed maradt Indiában. A 20. század során a faj még mindig veszélyben volt, hiszen keresett feketepiaci cikké vált: a keleti orvoslás gyógyító erőt tulajdonított a tigrisek különböző testrészeinek.

A Tigrisek földjén többek közt Sankhala történetét meséli el, sokszor épp az unokája, Amit szemén keresztül – aki természetvédőként folytatja nagyapja misszióját, és Jai Bhati, Amit unokatestvére és Sankhala ükunokája elmondásain keresztül, aki fiatal tiniként a legtöbb idejét abban az erdőben tölti, amit az elődje is próbált megvédeni.

Az orosz születésű Pavel Formenko az elmúlt két évtizedben folyamatosan azon dolgozott, hogy a Szovjetunió szétesése után az Oroszország keleti felében élő, továbbra is illegálisan vadászott, néhány száz egyedre lecsökkent szibériai tigrisek életét megmentse. Formenko szerint csak egy vadász értheti meg, hogy mennyit veszít az, aki a vadvilágot veszti el: “egy nap visszatérsz, és azt veszed észre, hogy ahol régen erdő volt, ma már nincs semmi”.

A Tigrisek földjén végigköveti Formenko példaértékű munkáját, amit a ritka fajok védelméért felelős igazgatóként végez a WWF oroszországbeli intézményében. Munkája részeként sokszor kell elpusztult tigrisek tetemét felboncolnia, hogy a nyomok alapján elfoghassák az orvvadászt, aki legyilkolta a tigrist, de Formenko és csapata sokszor indul veszélyes küldetésre is, hogy a védett területről elkóborolt tigriseket begyűjtsék, megjelöljék, és nyomon kövessék, ezzel is védve a megmaradt egyedeket az orvvadászok puskáitól.

Végigkövetve Formenko és Sankhala munkásságát, és az ő munkatársaikat, családjukat, a Tigrisek földjén nem csupán egy leplezetlenül őszinte dokumentumfilm arról, hogy milyen felelőtlenül kezeli az emberiség az állatvilágot, hanem egyúttal egy felhívás az egész társadalom számára, hogy az erőforrásokat, a technológiát, és a szenvedélyt egy közös cél érdekében használják: otthonná tenni a földet minden élőlény számára.

A RadicalMedia gondozásában megjelenő Tigrisek földjén a Discovery Inc és a WWF közös Project C.A.T. programjának keretein belül valósulhat meg, ami egy világméretű összefogás annak érdekében, hogy a jelenleg a Földön élő tigrispopulációt megduplázzák 2022-re. 2016-os indulása óta a Project C.A.T sikeresen védetté nyilvánított majd’ kétmillió hold területnek megfelelő földet Indiában és Bhutanban, megőrizve ezzel a tigrisek élőhelyét. A Discovery és a WWF US jelenleg azon küzd, hogy a dokumentumfilmben szereplő orosz Bikin Nemzeti Park területén élő tigrispopuláció számára egy 3,7 millió holdas területet biztosítsanak. A Discovery teljes támogatását élvezi a program, a vállalat célkitűzései közt szerepel a WWF-fel együtt való munka, hogy a 2022-es célokat sikeresen teljesítsék. A projekt egyik részeként indított kampány keretein belül 2019. december 31-ig beérkező adományok összegéhez a Discovery további 250.000 dollárt ad majd.

Az adománygyűjtéshez ezen az oldalon lehet csatlakozni.

  • Megosztom