Éles kép, szolid hangulat: így szurkolhatunk a vendéglátóhelyeken

A kivetítők élesek, a hangulat szolid, az italárak átlagosak azokon a vendéglátóhelyeken, illetve közösségi tereken, ahol követni lehet a futball világbajnokság eseményeit. A ClientFirst Consulting felmérése szerint a megvizsgált helyszínen a kiszolgálás minősége az esetek felében volt megfelelő, a kért italokat pedig 70 százalékban találták jónak a tesztelők.

 

A foci VB közvetítéseket kínáló vendéglátóhelyek és helyszínek 79 százalékban élvezhető, éles képminőségű kivetítőkkel és tv-kel várják a szurkolókat, a hangulat azonban mindenhol inkább szolid, mint fesztiváli vagy stadionszerű, de azért akadnak kivételek. A kiszolgálás minősége, az italárak és a mellékhelyiségek állapota a legtöbb helyen megfelelő, illetve átlagos, de van min javítani. A tapasztalatok alapján a személyzet száma viszont nem mindenhol elegendő – derül ki a ClientFirst Consulting egy hetes villámtesztjéből, melynek során 27 város, 81 helyszínét vizsgálták meg azonos szempontok szerint próbavásárlók („tesztnézők”) bevonásával az egész országban. A 10 legjobb összesített értékelést kapott helyszín között 4 budapesti, 3 győri, 1 miskolci, 1 kiskunhalasi és 1 szolnoki szerepel.

 

A felmérés során több mint 100 teszt készült – Győrtől kezdve Sárospatakon, Pécsen keresztül egészen Gyuláig, valamint Budapest több pontján – június 29. és július 5. között, meccsnapokon. A tesztelők többek között a kivetítés működését, minőségét, a kiszolgálás gyorsaságát, a helyszín hangulatát, a mosdók tisztaságát, a rendelt italok minőségét és árszínvonalát értékelték, illetve javaslatot tettek az esetleges módosításokra is.

 

A meccsnézés élményét egy 1-től 5-ig terjedő skálán mérve átlagosan 3,8-ra értékelték a nézők. A kivetítőket a legtöbb esetben szép, éles képet adó, élvezhető minőségűnek titulálták, mindössze 13%-ban volt homályos vagy élvezhetetlen a minőség, 8%-ban pedig be sem volt kapcsolva a kivetítő. A meccsnézés hangulata több mint 60%-ban szolidnak volt mondható, 16%-ban érezhető kocsmainak (jó értelemben, inkább az angol pubokhoz hasonlónak). 13%-ban fesztiváli, 8%-ban pedig stadion hangulat uralkodott a vendéglátóhelyeken. Fesztivál hangulattal találkoztak a tesztnézők többek között a budapesti Szabadság téren, a győri Városház téren, az egri Agria Plázánál, Törökszentmiklóson, a siófoki Fő téren, a pécsi Kossuth téren, és a budapesti Grundon. Igazi stadion hangulat volt a Westend teraszon, a margitszigeti Champs szigeten, a nyíregyházi Kossuth téren. A vizsgált 81 helyszínen a mellékhelyiségek állapota a legtöbb esetben átlagos vagy tiszta, de van mit kijavítani ezen téren, különös tekintettel arra, hogy a hétvégén várhatóan jóval többen látogatnak ki egy-egy helyszínre, akár gyerekekkel is.

 

A kért italokat közel 70%-ban nagyon jónak értékelték a fogyasztók. A kiszolgálás az esetek majdnem felében megfelelő volt, 37%-ban pedig kiváló. 13% nyilvánította átlagosnak a kiszolgálást és 3%-ban találták azt kritikán alulinak. Az italokra általában nem kellett sokat várni, a felmért helyek harmada pedig önkiszolgáló rendszerben működött. Az esetek felében a kért italok árát átlagosnak találták a szurkolók, 41% gondolta úgy, hogy kicsit magas, 8% pedig kifejezetten magasnak, illetve nagyon, vagy extrém magasnak ítélte. Azokon a helyeken, ahol napijegy ellenében lehet meccset nézni, a jegyárakat magasnak tartják a próbavásárlók, véleményük szerint többek között ennek tudható be, hogy nem is voltak sokan.

 

A vendégek több esetben gondolták úgy, hogy – különösen a nagyobb befogadóképességű helyszíneken – több személyzettel kellene dolgozni a VB elődöntő és döntő alatt a gyorsabb kiszolgálás érdekében. Szintén a nagyobb helyeken néhányan úgy vélik, hogy a meccs elején, a szünetben és a meccs végén egy „hangulatfelelős”, illetve brazil vagy „VB zenék” lejátszása nagyban hozzájárulhat az igazi „meccsnézős” hangulathoz. Egyes, a vb idejére kialakított szurkolói helyeken pedig túl kevés az ülőhely a nézők számára. A felmérés résztvevői több helyen hiányolták a VB specifikus ajánlatokat. A kerthelyiségekben több helyen gond volt az árnyékolással, így pedig a kivetítő láthatóságával, ez azonban a hátralévő két esti meccsélményt már nem befolyásolja majd.

 

„Az összesítést és a munkát nagyban megkönnyítette egy speciális, általunk kifejlesztett mobilalkalmazás, melynek segítségével a próbavásárlóink saját okostelefonjaikon rögzítették a tapasztaltakat és továbbították a központi adatbázisba” – összegez Kricska István a ClientFirst ügyvezető partnere.

  • Megosztom