Élen az Alphabet

Tovább növelte előnyét a világ legnagyobb médiatulajdonosai között az Alphabet (a Google anyacége) a ZenithOptimedia által összeállított 30-as toplistán. A rangsorban a Facebook növelte leggyorsabban bevételét, a digitális szegmens képviselői pedig nagyon előretörtek.

 

Idén ismét kiadta a világ 30 legnagyobb médiatulajdonosának rangsorát a ZenithOptimedia, a felsorolást ezúttal is a Google, illetve most már anyavállalata, az Alphabet vezeti, ráadásul előnye jelentős mértékben nőtt. A lista szerint 60 milliárd dolláros médiabevétellel bírt a cég a múlt évben, ez 166 százalékkal több, mint legnagyobb riválisa, a Walt Disney bevétele. Ez egyébként komoly előrelépés az előző rangsorhoz képest, mivel akkor még csak 136 százalékkal volt nagyobb a Google médiabevétele.

 

Az idei ZenithOptimedia lista érdekessége a digitális szektorból érkező cégek előretörése. Az Alphabet mellett a Facebook, a Baidu, a Yahoo és a Microsoft fért fel a rangsorba, és az első kivételével valamennyi javított pozícióján. A Facebook médiabevétele például 65 százalékkal nőtt, ez a legnagyobb mértékű fejlődés a listán szereplő vállalkozások között. Ennek köszönhetően a 2015-ös rangsorban megszerzett 10. hely után idén már az ötödik volt a társaság. A kínai Baidu 52 százalékos fejlődést ért el, amivel a 14-ről a 9. helyre ugrott előre.

 

A digitális hirdetési piacra egyébként rányomja bélyegét az öt nagy, a ZenithOptimedia elemzése szerint a teljes szegmens 65 százalékát tudhatják magukénak.

 

A ZenithOptimedia a rangsor összeállításánál a médiabevételeket vette figyelembe, vagyis a hirdetést támogató bevételeket, mint a televíziós műsorok, újságkiadás, internetes keresés, közösségi média, stb. Az adatok nem csak a reklámbevételeket, de egyéb tételeket, például a nyomtatott lapok esetében a terjesztési bevételt is tartalmazzák. A teljes rangsort itt tekintheti meg.

 

A 10 legnagyobb médiatulajdonos bevétel alapján

Forrás: ZenithOptimedia

 

Alphabet

The Walt Disney Company

Comcast

21st Century Fox

Facebook

Bertelsmann

Viacom

CBS Corporation

Baidu

News Corporation

  • Megosztom