Elégedettek a fürdők

A Magyar Fürdőszövetség előzetes adatai alapján a magyarországi fürdők jelentős részében az elmúlt évtized legmagasabb forgalmú szezonját zárták, átlagosan 10-15 százalékos forgalomnövekedést értek el.

A szervezet keddi, MTI-hez eljuttatott közleménye kiemeli: több fürdőben harmadával nőtt a látogatók száma, ami az elmúlt évhez képest jelentős növekedés. A legnagyobb növekedés azokban a fürdőkben volt, amelyek az elmúlt évben a kedvezőtlen időjárása miatt kis forgalmat bonyolítottak.
Mint írták, a hőségriadók a fürdőkbe terelték idén nyáron a lakosságot, a nyári meleget csak a medencék mellett lehetett kibírni.

A szezon részletes forgalmi kimutatását, és elemzését szeptember végére készítik el.
Az előzetes adatok alapján jelezték azt is, hogy a fürdővendégek összetétele változott az előző évekhez képest a határ menti fürdőkben: tovább nőtt a külföldiek aránya, amely a fürdővezetők tájékoztatása alapján 25-50 százalék között alakult. Döntően cseh, lengyel, román, osztrák és szerb vendégek fordultak meg ezekben a fürdőkben.

A fürdőszövetség szerint azonban a kedvező számok ellenére a fürdők üzemeltetési problémái továbbra is fennállnak és a nyári szezonban tovább erősödtek, a fő gondot a szakképzett munkaerő hiánya jelenti. Elsősorban a takarítói, pénztárosi, uszodamesteri és további segédmunkák elvégzésére nehéz munkatársat találni, továbbá a gyógyfürdők gyógyászati ellátásához reumatológus szakorvosokból is hiány kezd kialakulni az ágazaton belül. A fürdők üzemeltetését szabályozó rendelet aktualizálása is sürgetővé vált, melyet a szövetség már elkészített, hogy az uszodamester munkakör körüli viták rendezésével megfelelő létszámú és minőségű uszodamestert foglalkoztathassanak a fürdők. Továbbra is kérdéses a gyógyfürdők OEP finanszírozott gyógyászati kezeléseinek sorsa, mivel évek óta nem történt meg a terület finanszírozásának rendezése – írták.
Magyarországon a természetes vizek strandjait nem számítva összesen nagyjából 200 gyógy-, és élményfürdő működik.

  • Megosztom