Eldőlt: a kormány kinyírja az Időképet

Hamarosan elfogadják azt az új szabályozást, aminek révén ellehetetleníthetik a magán meteorológiai oldalakat.

Még ebben a félévben elfogadhatja az Országgyűlés a meteorológiai törvényt, amely alapján állami monopólium lehet az időjárás-előrejelzés – mondta az MTI kérdésére Illés Zoltán Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára pénteken a pápai bázisrepülőtéren.

Az államtitkár szerint a közösség érdekében végzett feladatokat – mint a meteorológiai előrejelzéseket – nem lehet magánérdekeltségekre, önkormányzatokra bízni: ennek állami feladatnak, állami monopóliumnak kell lennie.

Kitért arra, hogy a magyar állam milliárdokat fizet a meteorológiai adatok összegyűjtéséért, és hogy magánszervezetek nem lehetnek tagjai azoknak a nemzetközi szervezeteknek, amelyek a meteorológiai rendszereket, műholdakat működtetik, mert se pénzük, se tudásuk, se számítógépes kapacitásuk nincs hozzá.

Illés Zoltán elmondta, hogy az állami monopólium nem jelenti azt, hogy ne lehetne bárkinek az interneten egy honlapja, amin valahonnan megvett, beszerzett időjárási adatokat közöl. Azt viszont meghatározzák, ki mindenkinek kell az állami monopóliumtól megvennie ezeket az adatokat, ha közölni akarja.

Ezzel a kötelezettséggel ugyanakkor megpecsételhetik a sorsát olyan magán meteorológiai vállalkozásoknak, mint – többek között – az Időkép, vagy az Eumet, amelyek aligha tudna kigazdálkodni egy jelentős plusz kiadást. A maszek szolgáltatók közül az online látogatottság terén piacvezető Időkép, és az Aigner-házaspár tulajdonában lévő – pénzért is előrejelzéseket készítő – Eumet már régóta konfliktusban áll az Országos Meteorológiai Szolgálattal (OMSZ).

A korábbi években nagy port kavart amikor az OMSZ meg akarta tiltani, hogy mások átvegyék a radarképeiket. A magánmeteorológusok szerint azonban ezeket az adatokat nem sajátíthatja ki az OMSZ, hisz közpénzből készülnek. Az Időkép a történtek után saját radarokat is beüzemelt.

A mostani meteorológiai törvény kidolgozásában részt vett az OMSZ is.

  • Megosztom