Eldőlt: 37 százalékos lesz az eva

Bár az Országgyűlés még nem szavazott róla, a kormány és a Fidesz-frakció megállapodását követően borítékolható, hogy az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) eddigi 30 százalékos adókulcsa 37 százalékra emelkedik 2012-ben. A változás döntés elé állítja az úgynevezett alacsony költségű szellemi tevékenységet végzőket, így az újságírókat is.

Krakkó Ákos, a kormánypárti képviselőcsoport sajtófőnöke csütörtökön az MTI-nek elmondta: a frakció azt kérte a kormánytól, ne 40 százalékos kulcsot állapítson meg az eva 2012-es mértékének, hanem 37 százalékosat. A kabinet ezt támogatta, így Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke zárószavazás előtti módosító indítványt nyújt be a jövő évi adótörvényekhez, amelyben javasolják, hogy 2012-ben 37 százalék legyen az eva mértéke.

 

Hétfőn dőlt el, hogy megmarad az egyszerűsített vállalkozói adó 2012-ben, az összeghatára és az adómértéke azonban emelkedni fog. Előbbi 25 millióról 30 millió forintra nő, utóbbi pedig – a mostani döntés értelmében – 37 százalékra – derül ki az MTI összeállításából.

 

Az eva ügye azzal kezdődött, hogy a fideszes Koszorús László október végén kezdeményezte a megszüntetését az adótörvényekhez benyújtott egyik módosító indítványában. Lázár János azonban november elején azt mondta, hogy szerinte meg kell tartani az egyszerűsített vállalkozói adót, és az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága sem támogatta az eva megszüntetésére vonatkozó indítványt. A kormány viszont úgy határozott, támogatja az eva megszüntetését 2012. január 1-jével. A Fidesz-KDNP-frakció november 7-i ülésén foglalt állást az adónem ügyében. A tanácskozás után Lázár János azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök határozott és kemény volt abban, hogy meg kell szüntetni az egyszerűsített vállalkozói adót; a kormánypárti frakció azonban arra kérte a kabinetet, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy jövőre emeljék meg az eva kulcsát 35 százalékra, és csak 2013-tól szűnjön meg.

 

Az eva 2012 utáni sorsáról Lázár János hétfőn azt mondta: jövőre tekintik át, hogyan alakítható ki egy új rendszer, amelynek egyik alapja az átalányadózás kiszélesítése lehetne 2013. január 1-jétől – olvasható az MTI beszámolójában.

 

Mint arról korábban beszámoltunk, az eva adókulcsának emelkedése miatt döntési helyzetbe kerülnek az újságírók, a könyvelők, az ügyvédek, a tanácsadók, azaz az úgynevezett alacsony költségű szellemi tevékenységet végzők. Akiknek eddig megérte az evát választani, most elgondolkodhatnak a folytatáson.

 

Kétféle megoldás közül választhatnak, vagy vállalják a negyvenszázalékos eva befizetését, vagy visszatérnek az egyszerűsített vállalkozói adó 2002-es bevezetése előtti normál adózók körébe. Ezzel kapcsolatban a kérdés az, hogy a már említett alacsony költségű szellemi tevékenységet végzők körében újra beindul-e a korábban jellemző számlagyártás.

 

Az evakörben maradásról, illetve a váltásról a mintegy 108 ezer evázónak a jelenlegi szabályok szerint 2011. december 20-áig kellene döntést hoznia úgy, hogy egyelőre azt sem dőlt el, mi lesz az egyszerűsített vállalkozói adó sorsa 2013-tól.

  • Megosztom