Elárasztják a fejlesztők Budapestet

Ma és holnap Budapest lesz Közép-Európa programozó fővárosa, hiszen a Prezi és az IBM Budapest Lab kétnapos fejlesztői konferenciát szervez a Vasúttörténeti Parkban. A Craft konferenciára összesen kétezer mérnököt várnak, a látogatók közel fele külföldről érkezik.

Közép-Európa legnagyobb fejlesztői konferenciája, a Craft, idén lesz 4 éves. Az előadások idén a gyakorlati témákra fókuszálnak. “Az volt a célunk, hogy olyan tudást adjuk a vendégeknek, amit akár holnap, az irodába visszatérve is tudnak alkalmazni” – mondta Hodicska Gergely, főszervező, az IBM Budapest Lab fejlesztési vezetője.

Az idei konferencián 3 nagyobb témakört emelnek ki. Az első, hogy hogyan lehet jobb minőségű kódot írni. Erről többek között Lisa White, a Twitter vezető fejlesztője beszél, aki elmondja, hogyan oldják meg, hogy a rendszereik gyorsan és megbízhatóan működjenek. Azaz, hogy például Donald Trump mind az 51 millió követője azonnal megkapja az értesítést, ha az elnök éppen bejelent valamilyen külpolitikai döntést a Twitteren.

A másik témakör az új technológiák, mint például a machine learning vagy a serverless architektúra. Ez utóbbi abban segíti a cégeket, hogy tovább tudják egyszerűsíteni a programozást, aminek köszönhetően sokkal könnyebb prototípust építeniük. Mel Conway például arról ad elő, hogyan lehet gyorsan, kvázi kódolás nélkül alkalmazásokat fejleszteni – ez startupoknak is segíthet, hogy gyorsabban és olcsóbban meg tudják mutatni a piacnak egy-egy ötletüket.

Irio Musskopf, adat mérnök, az idei Craft egyik legjobban várt előadója. Ő olyan technológia fejlesztésén dolgozik, amelyik a nyilvánosan elérhető adatokat a machine learning segítségével dolgozza fel. Brazíliában ezzel a módszerrel rengeteget segítettek a tényfeltáró újságíróknak nagy korrupciós ügyek feltárásában.

A harmadik témakör pedig, hogy hogyan lehet egy jó fejlesztői szervezetet összerakni? Mára ugyanis egyre többen értik, hogy nem akkor állít elő értéket egy fejlesztő, ha jó kódot ír, hanem akkor, ha az ügyfélnek értéket állít elő. Ehhez pedig a mérnököknek is kicsit másként kell gondolkodni.

A szervezők idén is figyeltek arra, hogy olyanok is eljuthassanak a konferenciára, akik amúgy ezt nem feltétlenül tehetnék meg, ezért pályázatot hirdettek: jegyet és utazási támogatást adtak olyan, a mérnökök körében alulreprezentált csoportok tagjainak, akik anyagilag is rászorulnak a segítségre. “Összesen 80 embernek adtunk jegyet és utazási támogatást az idei évben. Úgy gondoljuk, hogy ez fontos lépés abba az irányba, hogy a jövőben több nem ‘40 alatti fehér férfi’ legyen mérnök.” – mondta el Medea Baccifava, a Craft főszervezője, a Prezi rendezvényekért felelős vezetője.

Az idei Crafton összesen hat színpad, 43 workshop vagy meetup és 92 előadó lesz. A közel 2000 résztvevő majdnem fele külföldről, összesen 38 országból, érkezett.

  • Megosztom