Elárasztanak minket a mobilalkalmazások

Az androidos felhasználók általában 12 új alkalmazást telepítenek havonta, ugyanakkor csupán 10-et törölnek, azaz havonta két újabb alkalmazással terhelik eszközeiket – derül ki a Kaspersky Lab friss tanulmányából. A felmérést kitöltők válaszaiból ugyanakkor kiderül, hogy a felhasználók csupán fele frissíti rendszeresen alkalmazásait, vizsgálja felül a készüléke tartalmát és törli a nem használt dokumentumait és alkalmazásait, ami megnehezíti a kártékony programok elleni védekezést.

 

Az alkalmazások „takarítása” és frissítése most fontosabb, mint valaha annak érdekében, hogy eredményesen lehessen harcolni az olyan kártékony programok ellen, amelyek az applikációk sérülékenységét használják ki. A felmérés megállapította, hogy a felhasználók 28%-a csak akkor frissíti alkalmazásait, ha az már nagyon szükséges, illetve 10%-a egyáltalán nem is frissíti azokat.

 

Az egyik fő veszélye a „takarítás” hiányának, hogy az alkalmazások maguk is fenyegetik a felhasználók adatait. A Kaspersky Lab műszaki jellegű megállapításai azt mutatják, hogy az Android alkalmazások 83%-ának van hozzáférése bizalmas felhasználói adatokhoz, mint például névjegyekhez, üzenetekhez, valamint azt is, hogy hívásokat indíthatnak és SMS-eket küldhetnek.

 

További észrevételei a kutatásnak, hogy az alkalmazások a felhasználók engedélye nélkül is működhetnek. Átlagosan egy felhasználó 66 alkalmazást telepít az Androidos készülékére. Kiderült, hogy a legnépszerűbb 66 alkalmazásból 54 anélkül elindult a háttérben, hogy a felhasználó a készülékéhez ért volna és ilyen módon napi 22 megabájt adatforgalmat bonyolított felhasználói interakció nélkül.

 

Az alkalmazások beállításai lehetőséget biztosítanak a felhasználóknak, hogy az adott applikáció hozzáférését és működését szigorítsuk és ezáltal ellenőrzés alatt tartsuk. A felmérés azonban kimutatta, hogy a felhasználók csak 40%-a él ezzel a lehetőséggel. Továbbá az emberek csupán 32%-a tagadja meg a telepítést, amennyiben nem ért egyet a telepítési szerződéssel.

 

“A felhasználók saját maguk veszélyeztetik az eszközeiket és az azokon tárolt adataikat azáltal, hogy nem fordítanak kellő figyelmet a készülékeik karbantartására valamint az alkalmazások frissítéseire és a nem használtak törlésére. A készülékek elhanyagolása további veszélyekhez vezethet, úm. az akkumulátor élettartamának csökkenése vagy kártékony programok megjelenése. Számos alkalmazásnak van hozzáférése a személyes adatokhoz és tapasztalataink szerint a felhasználók gyakran nincsenek tudatában, hogy milyen adatokat osztottak meg, ezért szorgalmazzuk, hogy teremtsék meg a digitális rendet.” – mondta Andrei Mochola, a Kaspersky Lab Consumer Business részlegének vezetője.

 

Annak érdekében, hogy csökkentsék a digitális rendetlenséget, és ezáltal a személyes adataik védelmét növeljék, a Kaspersky szakemberei azt tanácsolják a felhasználóknak, hogy szánjanak egy kis időt arra, hogy rendszerezzék a készülékeken tárolt adatokat (melyik alkalmazás – milyen adatot tárol). Emellett rendszeresen törölni kellene a nem használt alkalmazásokat és dokumentumokat. Talán az egyik legfontosabb dolog az lenne, hogy rendszeresen frissítsék az applikációkat és az operációs rendszert, és persze egy kis tudatosság sem árt az új szoftverek beszerzésében, vagyis csak megbízható forrásból töltsenek le appokat.

 

Az eredmények a Kaspersky Lab új jelentésének részét képezik, amelynek címe a „Digitális rendetlenség és veszélyei”. A tanulmány alapja egy egyedülálló kombinációja az online felmérésnek, amelyet 17 országban végeztek, köztük Magyarországon is, valamint a statisztikai elemzésnek, amely a Kaspersky Security Network (KSN) és a Kaspersky Lab belső tesztelőinek segítségével készült.

  • Megosztom