Eladták az Indexet

Spéder kiszállt, a vevő Simicska Lajos helyett egy alapítvány, amelyben visszatér a médiapiacra a TV2 egykori vezére Kereszty Gábor. Kérdés, mi lesz a többi Spéder-érdekeltséggel, köztük például az InfoRadióval.

 

Amint az várható volt, Spéder Zoltán kiszállt az Indexből. Régóta pletykálták már, hogy az Index is tulajdonost vált. A Marketing&Media is számos cikkében pedzegette a témát, és ahogy az lenni szokott a piaci pletykából ismét valóság lett. Az Index tegnap délután jelentette be a hírportál vezető anyagai között, hogy alapítványi tulajdonba került az Index Zrt.

 

Mint írták: Magyarország egyik leglátogatottabb, vezető internetes portálját, az Index.hu-t kiadó Index.hu Zrt. 100%-os tulajdoni hányada 2017. április 20-án Alapítványi tulajdonba került, miután a Magyar Nemzetben és a HírTv-ben is érdekeltséggel bíró Pro-Ráta Holding Zrt. a 2014 februárjában kötött megállapodása alapján opciós jogát érvényesítette, majd az így szerzett tulajdonát a „Magyar Fejlődésért Alapítványra” ruházta át.

 

A mostani hír egyik legérdekesebb pontja, hogy a Simicska Lajoshoz köthető Pro Ráta Holding tehát még akkor opciós jogot szerzett az Index megvételére, amikor Simicska Lajos még jóban volt a Miniszterelnökkel, és még Spéder Zoltán eddigi Index tulajdonos sem volt kegyvesztett. Ahogy a 444.hu írta: a korábban a kormány által lendületesen támogatott Spéder Zoltán az idei nyár elején (2016 nyara – a szerk) totális kormányzati leszámolás célpontja lett. Kérdés, hogy akkor mi lehetett ezzel az opciós megállapodással a célja Simicskának és Spédernek. Azt nem lehet tudni, hogy van-e opciója Simicska Lajosnak az Index visszavásárlására, ha esetleg a Magyar Fejlődésért Alapítvány úgy döntene, hogy eladja azt. Az is nagy kérdés, hogy milyen lesz az Index hangvétele a jövőben, puhábban vagy keményebben lesz ellenzéki és kritikus hangvételű.

 

A másik érdekes pontja a bejelentésnek: visszatér egy régi ismerős a hazai médiapiacra. Kereszty Gábor 2002-2007 között irányította a TV2-őt vezérigazgatóként. Az Index hivatalos közleménye szerint: „A tulajdonosváltással egyidőben az Index.hu Zrt. jelenlegi igazgatósági tagjai lemondtak tisztségükről, és az új 100%-os tulajdonos „Magyar Fejlődésért Alapítvány” új igazgatósági tagokat nevezett ki határozatlan időtartamra dr. Bodolai László ügyvéd, dr. Nagy Ajtony Csaba ügyvéd, Kereszty Gábor közgazdász személyében, akik maguk közül az Igazgatóság elnökévé dr. Bodolai Lászlót választották.”

 

Nagy Ajtony Csaba pedig Simicska Lajos régi bizalmas embere. Bodolai Lászlóról pedig a hivatalos közlemény azt írja, hogy közel 20 éve az Index.hu kiadó és hírportál jogi képviseletét látja el.

 

Amiről egyáltalán nem szól a közlemény, hogy mi lesz Spéder többi médiacégével, amelyeket a CEMP révén továbbra is birtokol. Továbbra is hozzájuk tartozik többek között a Totalcar, a Napi.hu, a Femina és a Dívány, valamint az InfoRádió. Utóbbiról is már régóta pletykálják, hogy hamarosan új tulajdonosa lesz.

 

A CEMP nemrégiben megvált már a Port networktől, és a travelotól is. A mostani értékesítés is azt jelzi, hogy Spéder nemcsak az FHB bankból szállt ki, hanem a médiából is távozni fog.

  • Megosztom