Eladják a magyar bankot

Csökkenti az MKB Bank Zrt. (MKB) méretét a társaság német tulajdonosa, mielőtt értékesíti a magyar érdekeltséget.

Gerd Häusler, az MKB fő tulajdonosa, a Bayerische Landesbank (BayernLB) igazgatótanácsának elnöke a Süddeutsche Zeitung című német lapban szerdán megjelent interjúban elmondta: az Európai Bizottsággal kötött megállapodás alapján 2015-ig eladják az MKB-t. Az értékesítési folyamat megkezdése előtt „kisebbé és emészthetőbbé” teszik a társaságot – tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy már többször tőkét kellett emelni az MKB-ban, ami erősen megterhelte a BayernLB mérlegét, Häusler elmondta: nem zárható ki, hogy újabb tőkeemelésre lesz szükség, ez „túlnyomórészt attól függ, hogy milyen szabályozási lépések következnek Magyarországon”.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy az átalakítások közepette meg lehet-e tartani az MKB jelenlegi alkalmazotti állományát, Gerd Häusler elmondta: „mivel a mérlegfőösszeg jelentősen kisebb lesz, a költségeken is igazítani kell”.

Az MKB harmadik éve veszteséges. A 2010. évi 117,8 milliárd forint után 2011-ben 109,5 milliárd forint konszolidált adózás előtti veszteséget könyvelt el a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerint, az idei első fél évben pedig 19,8 milliárd forintot. A bajor tulajdonos legutóbb szeptemberben döntött az alaptőke emeléséről, akkor 65 milliárd forintos emelést jelentettek be.

A BayernLB-t a bajor állam 2008-ban 10 milliárd eurós támogatással mentette ki a pénzügyi válságból. Az állami támogatás ellentételezéséről az idén júliusban állapodtak meg az brüsszeli bizottsággal. Ez a megállapodás tartalmazza, hogy 2015-ig értékesíteni kell az MKB-t.

A BayernLB a második legnagyobb úgynevezett tartományi bank, vagyis olyan bank, amelynek fő tulajdonosa valamely német tartomány. A cég 1994 óta tulajdonos az MKB-ben, részesedése 95,23 százalék – írta az mfor.hu.


Tags:

  • Megosztom