Egyre több a munkalehetőség?

Rekordot döntött az online álláshirdetések száma májusban és júniusban: több mint havi ötezer hirdetést adtak fel a cégek, ezzel meghaladva az eddigi legmagasabb, 2008-as szintet – derül ki a Profession.hu online álláskereső portál jelentéséből.

A portál szakemberei szerint ez az érték bizakodásra ad okot a hazai munkaerőpiac jövőjét illetően. A második negyedévben is folytatódott a trend, hogy míg a legtöbb munkaadó fejlesztőt, könyvelőt és mérnököt keres, addig a munkavállalók a legtöbb jelentkezést banki adminisztrátor és ügyfélszolgálati asszisztens munkakörökre adták le. Utóbbinál a magas számú érdeklődőt kiemelkedően sok pozíció is várja.

Nyár elején megugrott a diákmunkát keresők száma is: a Profession.hu szabadszavas keresőjébe júniusban 5500-szor írták be ezt a kifejezést a fiatalok. A portálon júniusban regisztráltak száma meghaladta a 13 ezret.

Legtöbben a tanácsadó cégek által feltett pozíciók mellett az Állami Autópálya Kezelő Zrt. és a CIB Bank hirdetéseire jelentkeztek.

A cég adatai szerint országos szinten a meghirdetett állások 37 százalékánál jelölnek meg feltételként valamilyen szintű nyelvtudást, a legelterjedtebb elvárás az angol középfok. Budapesten ez az arány szinte azonos, de több helyen kérnek felsőfokú nyelvvizsgát.

Egyértelmű tendencia, hogy a pályakezdőkkel szemben a szakmai tapasztalattal rendelkezők iránt nagyobb a kereslet. Ezen belül is a több mint öt éve dolgozók vannak a legnagyobb előnyben. Egy 1–3 éves tapasztalatot igénylő állásra nagyjából nyolc jelentkező jut, egy pályakezdő állásnál ez a szám ötven. Végzettséget tekintve a főiskolai diplomával rendelkezők a legkeresettebbek, őket követik az egyetemen végzett és érettségizett álláskeresők – írta az mti.hu.

  • Megosztom