Egyre többet neteznek a gyerekek

A szülők 58 százalékát aggasztja gyermeke megnövekedett internethasználata. Az Európai Bizottság az elmúlt hónapokban végzett kutatásában megkérdezett fiatalok több, mint fele nyilatkozott úgy, hogy a lezárások előtti időszakhoz képest jóval többször nézi meg social media fiókjait, és összességében is több időt tölt a világhálón.

Az Európai Bizottság kutatásának célkeresztjében az állt, hogy milyen változásokat eredményezett a koronavírus a család életében. A kutatók kiemelt figyelmet fordítottak az internetes zaklatásra, a fiatalok internet használati szokásaira, valamint a szülők tapasztalataira. A felmérés során több, mint 1000 szülőt és 10-18 év közötti gyereket vontak be. A megkérdezett gondviselők nagyrésze jelezte, hogy gyermeke sokkal több időt tölt az online térben, és ez aggodalommal tölti el. Emellett 42%-uk nyilatkozott úgy, hogy a jelenlegi helyzetben jobban félti gyermekét az internetes zaklatásoktól (cyberbulling).

Az eredmények megmutatták, hogy a gyerekek valóban jóval több időt töltenek most a világhálón, mint a korlátozások előtt. Eszközök terén a legtöbb megkérdezett fiatal az okostelefont említette: 71%-uk állította azt, hogy sokkal gyakrabban néznek rá napközben. A legtöbbet használt felületek közül a social media áll a ranglétra első fokán (a gyerekek 72%-a használja), második és harmadik helyet pedig a különböző játékok (67%) és csevegő alkalmazások (66%) foglalták el. A gyerekek közel egyharmada, 28%-a jelezte, hogy érte internetes zaklatás az elmúlt hónapokban. Legtöbbjükkel privát üzenetben léptek kapcsolatba a „támadók”, többek között a WhatsApp, Viber vagy Instagram applikációkat használva.

A szakértők szerint nagyon fontos, hogy felkészítsük gyermekeinket ezekre a veszélyhelyzetekre. Ezt nem az internetezési idő korlátozásával, hanem sokkal inkább a tudatos internethasználattal tudjuk elérni. Hiszen hiába van fent a gyerek csak napi fél órát a neten, a kéretlen tartalmak így is megtalálhatják. Magyarországon a szülők több ingyenesen elérhető platformról, így például a saferinternet.hu oldalról vagy az NMHH Bűvösvölgy központjának kiadványaiból tájékozódhatnak. Hatékony védőháló lehet még a gyerekek számára, ha a család otthon beszélget az internetbiztonsági témákról, és biztosítja a fiatalokat támogatásáról. A tanárok és diákok számára a Logiscool internetbiztonsági előadása érhető el, melyet ingyenesen igényelhetnek az iskolák. Az online formában is kérhető foglalkozásokon egyetemista oktatók beszélgetnek a gyerekekkel a tudatos internethasználatról.

A kutatás a figyelmeztető jelek mellett pozitív eredményeket is hozott. Számos szülő, aki részt vett a tanulmányban kiemelte, hogy saját digitális készségeik nőttek, például a videokonferencia-eszközök ismeretének bővülése által. Emellett 42%-uk nyilatkozott úgy, hogy a korábbinál többet használják gyermekükkel együtt a digitális technológiát, például együtt játszanak vagy tanulnak. Azonban nem lehetnek mindig a fiatalok mellett. Az iskolabezárásokkal terhelt elmúlt év még inkább rávilágított arra, hogy az online világ tudatosabb és biztonságosabb használatához folyamatos fejlődésre van szükség. A szülők és a gyerekek részéről egyaránt.

  • Megosztom