Egyre népszerűbbek az okosórák

Az okosórák piaca jelentősen átalakult az utóbbi években. Az óra ma már nemcsak okos, de sportos is: lépésszám-, pulzus- és sebességmérésre ma már a legtöbb okosóra alkalmas, sőt segítségükkel még a „magányos” sportokból is közösségi élmény teremthető.

Néhány éve, aki például futni indult, gyakran nem egy kiegészítőt vett magához sportoláshoz. Ha futás közben pulzust akart mérni, legalább egy pulzusmérő órát és övet. Ezek mellé sokaknak zenehallgatáshoz még egy vezetékes fülhallgatóra és MP3 lejátszóra is szüksége volt. Az órát idővel kiváltotta az okostelefon futó-applikációja, akárcsak az MP3-at a telefonon tárolt zene. De a pulzusukat követni akaró futóknak egy telefontokot és az övet továbbra is magukon kellett tartaniuk. Ehhez képest ma, az összes, jellemzően sportoláshoz használt eszköz kiváltható egy megfelelően megválasztott okosórával, adott esetben kiegészítve egy vezeték nélküli fülhallgatóval.

Nem meglepő, hogy a sportoláshoz használt digitális kiegészítők iránti kereslet aktuális trendjét azzal jellemzi Döme Zsolt a MediaMarkt szakértője, hogy „az okosórák az új fitneszkarkötők”. Mint azt elmondta: „A MediaMarktnál az okosórák forgalma 2018-ban két és félszerese volt a pulzusmérő pántoknak. Ha 2019 első negyedévével vetjük össze az előző év azonos időszakát, már háromszorosan haladta meg az okosórák iránti kereslet a fitneszkarkötőkét. Ma az okosórák szinte mindegyike rendelkezik pulzus, lépésszám, magasság és sebesség mérő funkcióval. Egy SIM egység segítségével pedig már nemcsak üzenetek fogadására és emailek olvasására alkalmasak, de telefonálhatunk is az okosórákkal. Azt tapasztaljuk, hogy ezen lehetőségek egyesítése egyetlen termékbe, különösen hasznos a sportolók számára. Így ugyanis futáshoz, úszáshoz, kerékpározáshoz már nem kell magukkal vinniük a telefonjukat, annak funkciói mégis elérhetőek maradnak számukra.”

Okosabb, sportosabb, használni is egyszerűbb

A sportoláshoz használható eszközöket a vásárlóknak már nem kell egyazon gyártó termékeiből kiválasztaniuk. „Andriodos telefonok, okosórák és fülhallgatók esetben valamennyi, iOS alapú kiegészítők esetén pedig a sportolás közben hasznos funkciók legtöbbje összekapcsolható egymással, bármely márkához tartozzon is a termék.” – tette hozzá a MediaMarkt szakértője. – „Ezeknek az eszközöknek a használatát az is egyszerűsíti, hogy ma már arra sincs szükség, hogy a sportoló a tevékenység megkezdésekor applikációkat keresgéljen a telefonján, vagy magának kelljen bekapcsolnia a pulzusmérést. A sebesség vagy a pulzusszám emelkedését az okosórák például már akkor is érzékelik, ha egy lépcsőn felsétálunk egy emeletet, vagy a futópadon mozgásba lendülünk.”

Az edzés közben nyert adatokat azok tárolásán és elemzésén túl, az okosórák segítségével meg is oszthatjuk barátainkkal. Sőt, versenyre is kihívhatjuk edzőtársainkat, így az olyan magányos sportokból is közösségi élmény teremthető, mint az úszás vagy a futás. Ezeknek nagy szerepe lehet a motivációban is, ami sportolóknak kiváltképp fontos.

Pulzustartományok, sebesség, lépésszám: miért fontos mérni?

A fürdőruhaszezon közeledtével sokan kezdenek intenzív sportolásba, a siker azonban nem csak az elhatározáson múlik. A pulzus, a lépésszám, a szintkülönbség mérése sokak számára elengedhetetlen a motiváció hosszútávon való fenntartásához és a teljesítmény folyamatos javításához. Páder Zsófia személyi edző az alábbiakban foglalta össze ezen adatok jelentőségét: „Alapvetően elmondható, hogy azoknak, akiknek hosszú távú céljaik vannak a futással illetve a kerékpározással, mindenképpen érdemes figyelmet fordítaniuk a pulzusmérésre. Hobbi és profi sportolók, versenyzők számára egyaránt fontos teljesítményük folyamatos javulása. A fejlődést biztosító legelterjedtebb edzésterv napjainkban a pulzuszónák szerinti edzés, melyhez elengedhetetlen a precíz pulzusmérés.”

  • Megosztom