Egyeztetett az NMHH és a filmszakma

A kiskorúak védelme továbbra is kiemelt cél – hangsúlyozta dr. Taba Miklós, a Nemzeti Filmiroda vezetője az NMHH által kezdeményezett társadalmi egyeztetésen. Az eseményen az NMHH elnökének mozgóképszakmai rendelet-tervezetei kapcsán vázolta nézeteit a hatóság és a filmszakma.

A január 19-i egyeztetésen Aranyosné dr. Börcs Janka, az NMHH Hivatalának főigazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a filmtörvény módosításának idei hatályba lépésével – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatalának részévé tette a Nemzeti Filmirodát, amely új kihívások elé állította a hatóságot. Az új jogszabályi háttér megteremtette a lehetőséget arra, hogy az NMHH, illetve az általa működtetett Filmiroda magas szakmai színvonalon láthassa el a feladatát mozgóképszakmai ügyekben is. Mint mondta, a hatóság célja, hogy biztos jogalkalmazói hátteret és szakmai együttműködést kínáljon filmszakmai partnereinek, gyarapítva, megőrizve ezzel a mozgóképkultúra értékeit.

Dr. Taba Miklós, a Nemzeti Filmiroda vezetője a tervezetekkel kapcsolatban tájékoztatta az iparág képviselőit a legfontosabb változásokról, ismertette a korhatár besorolásokra és a hatóság által vezetett nyilvántartások részletes szabályaira vonatkozó javaslatokat és az állami támogatás alapjául szolgáló filmgyártási költségek megállapításának módját.

A Filmiroda vezetője hangsúlyozta: a kiskorúak védelme továbbra is kiemelt cél, az annak érdekében történő korhatár-besorolás szabályai alapvetően nem módosultak, a szabályozás, valamint a jogalkalmazás célja, hogy a nemzetközi példákat is figyelembe vevő életszerű gyakorlatot alakítson ki. Megemlítette, hogy a mozifilmeket besoroló Korhatár Bizottság létszáma jelentősen megnőtt, amely folyamatos, rugalmasabb munkát tesz lehetővé.

Az egyeztetésen a rendelet-tervezetek kialakításánál figyelembe vett szempontok ismertetését követően a filmszakmai szereplők is megfogalmazták véleményeiket, javaslataikat.

  • Megosztom