Egy médiacégben Vaszily Miklós és Mészáros Lőrinc pénze

Vaszily Miklós egy olyan bizalmi vagyonkezelővel közösen birtokol egy új médiacéget, ami Mészáros Lőrinc pénzét kezeli – derül ki a G7 írásából. A Progress Média Hungary Kft. a portálnak nyilatkozó ügyvezető állítása szerint tévéműsorok gyártására készül.

A májusban bejegyzett Progress Média Hungary Kft. nevű vállalatba alig két hete félmilliárd forintot tettek be tulajdonosai – olvasható a g7.hu-n. A vállalatot Vaszily Miklós eredetileg egy olyan céggel közösen alapította, amelynek egyik tulajdonosa Alcsútdoboz fideszes alpolgármestere, Tima János, a másik pedig a Mészáros Lőrinc tőzsdei birodalmához köthető CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. igazgatósági tagja, Fedák István.

A g7.hu írása szerint azonban nem tartott sokáig ez az együttműködés, ugyanis Tima és Fedák közös cége június 8-án eladta a részesedését az akkor épp egy hónapos vállalatban. A vevő a Bizalom Vagyonkezelő Kft. volt, ami egy úgynevezett bizalmi vagyonkezelő, azaz egy olyan cég, amely a rábízott vagyont kezeli, úgy, hogy jellemzően nem derül ki, hogy ki adta a pénzt, és ki az egész elrendezés kedvezményezettje. A Bizalom Vagyonkezelő tulajdonosa sokáig egy személyben Nagy László volt, aki egy szekszárdi vállalkozó, azonban pár héttel az adásvétel előtt ebbe a cégbe is beszállt Tima János. A G7-nek sikerült kideríteniek, hogy a vagyonrendelő és a kedvezményezett azonban Mészáros Lőrinc, vagyis az ő pénzét forgatja a bizalmi vagyonkezelő.

Azt követően, hogy a Bizalom Vagyonkezelő megjelent tulajdonosként a Progress Médiában, rögtön beletett a cégbe 500 millió forintot, ezért cserébe a korábbi, 46,7 százalékos részesedése 50 százalékra emelkedett. Vagyis jelenleg Vaszily és a Mészáros Lőrinc százmillióit kezelő cég fele-fele arányban birtokolja a jelentős likviditással rendelkező vállalatot.

A G7 megkereste a bizalmi vagyonkezelő ügyvezetőjét, Kovács Gergelyt – aki egyébként az Atmedia anyacégének, a Visus Investnek is az ügyvezetője –, aki jelezte, hogy sem az Index vagy az Indamedia, sem a TV2 körül nem fog szerepet vállalni a Progress Média, és a cég tévéműsor gyártásra készül.

Vaszily Miklós március végén jelentette be, hogy megszerezte az Index hirdetéseit és pénzügyeit menedzselő Indamedia Kft. 50 százalékos részesedését. Az Index körül a múlt héten forrósodott fel a helyzet, amikor egy, a portál működését teljesen átalakító elképzelés került nyilvánosságra és a szerkesztőség a függetlenségi barométert „Veszélyben” lévőre állította. A főszerkesztő Dull Szabolcs távozott az igazgatóságból és lemondott az eddigi vezérigazgató, Pusztay András.

  • Megosztom