Egészségügyi beruházások pörgethetik fel a lízingpiacot

A kisvállalkozások körében tavaly a mezőgazdasági beruházások biztosították a lízingpiac növekedését – derül ki a CIB Csoport adataiból. A koronavírust övező gazdasági környezetben idén az egészségügyi beruházások jelenthetik a növekedés területét.

Miközben a lízingpiac 2019-ben összesen hét százalékkal növekedett, addig a CIB Lízing közel 43 százalékkal növelte lízing kihelyezéseit. A kisvállalkozások által megkötött lízingszerződések értékét 2019-ben közel 40 százalékkal növelte a CIB, ennek a növekedésnek adja csaknem négyötödét a mezőgazdaság. A mezőgazdasági gépeken túl az ipari berendezések és a járműflották beszerzése is hozzájárul a növekedéshez.

Kombájnok, valamint arató- és cséplőgépek finanszírozására kötötték a legnagyobb értékű lízingszerződéseket a CIB Csoport kisvállalati ügyfelei. Ezekre a termelőeszközökre átlagban 80-100 millió forintot folyósítottak, jellemzően 20-30% önerő mellett. A számokból az is kiderül, hogy javarészt mezőgazdasági kisvállalkozások finanszírozzák fejlesztéseiket a Növekedési Hitelprogram fix lízingkonstrukciójában.

A CIB Csoport ügyfélkörébe tartozó kisvállalkozásokkal megkötött lízingszerződések eszközértékét tekintve közel 80 százalékot tesznek ki a mezőgazdasági gépek, közel 8 százalékot a tehergépkocsik, közel 7 százalékot egyéb gépek és közel 5 százalékot a kishaszongépjárművek. A növekedés területét jelenthetik a jövőben az egészségügyi beruházások, tavaly a megkötött lízingszerződések kevesebb mint 1 százaléka irányult ilyen eszköz beszerzésére.

  • Megosztom