450 milliárd forint eddig a TAO-mérleg

A TAO-rendszer 2011-es indulása óta 450 milliárd forint áramlott a magyar sportba – többek között erről beszélt a Világgazdaságnak adott interjúban Szabó Tünde sportért felelős államtitkár. Akár 350 ezer látogatót is vonzhat a héten kezdődő vizes VB.

 

Az egységesen 9 százalékos adókulccsal is kiszámítható és tervezhető sportfinanszírozási csatorna marad a társaságiadó-kedvezmény rendszere (TAO) – nyilatkozta az üzleti napilapnak Szabó Tünde. A főbb paraméterek egyébként nem változnak: ha a klubok a taglétszám növelésére kívánják felhasználni a TAO-pénzeket, csak 10 százalék önrészt kell biztosítaniuk, létesítménybővítéshez 30 százalékos önrész szükséges, edzői bérfejlesztéshez pedig 50.

 

A sportért felelős államtitkár elmondása szerint 2011 óta 155 ezer fővel nőtt az igazolt sportolók száma az öt csapatjátékban: labdarúgásban, kézi-, kosár- és vízilabdában, illetve jégkorongban. Ez több mint 70 százalékos bővülés. A létesítmények terén is jelentős az előrelépés, közel 300 épült fel, legalább ennyi pedig megújult.

 

Szabó Tünde szerint biztosan nem hoz megtorpanást az adóváltozás, kiszámítható és tervezhető marad a sporttámogatás. Ha egy idehaza működő vállalkozásnak nyeresége van, adóznia kell, eddig 500 millió forint volt a választóvonal, most már e felett és alatt is a 9 százalék az irányadó. A befolyó összegnek a 70 százalékát lehet a röplabdával kiegészülve most már hat csapatsport támogatására fordítani.

 

A sportért felelős államtitkár a Világgazdaságnak nyilatkozva beszélt arról is, hogy a szállásfoglalások alapján a turizmusnak már most 70 százalékos növekedést jelent a budapesti, balatonfüredi vizes VB. Ezekben a napokban 350 ezer látogató és az összes híradást, közvetítést együttesen tekintve több mint 6 milliárd tévénéző láthat majd látványos, varázslatos képeket Magyarországról.


Tags: ,

  • Megosztom