Dübörög az irodapiac

A legfrissebb lakáspiaci jelentések a lakóingatlanpiac lassulásáról szólnak, azonban a kereskedelmi ingatlanpiacon nem látható egyelőre a fékezés. Habár a MÁP+ konstrukció vonzó alternatívát jelent az ingatlanba újonnan áramló hazai tőke számára, egyelőre továbbra is erős a hazai vevői oldal az intézményi ingatlanpiacon, és érezhetően élénkül a külföldi befektetői érdeklődés is.

A harmadik negyedévben erősödött az ingatlanpiaci forgalom, 577 millió eurónyi befektetés érkezett a hazai nem-lakáscélú ingatlanpiacra. Ez negyedéves alapon 46%-os erősödést jelentett. Az év első kilenc hónapjában a teljes befektetési forgalom átlépte az 1,1 milliárd eurós határt, ami egy hajszállal (3%) magasabb a tavalyi év ugyanerre az időszakára regisztrált értéknél. A CBRE 34 tranzakciót regisztrált 33 millió eurós átlagos értékkel, ami érdemi növekedés az előző évhez képest, hiszen az elmúlt hónapokban számos több ingatlant értintő portfolió-adásvétel történt.

Az irodák népszerűsége befektetési termékként töretlen, amit jól mutat, hogy a teljes forgalom 47%-át budapesti irodaházak vásárlása adta a III. negyedévben, éves összesítésben ez az érték pedig 55%. A kiskereskedelmi ingatlanok iránt az év elején gyenge volt az érdeklődés, de az ősz elején ez megerősödött, így az eddigi éves forgalom 24%-át teszi ki ez a szektor. Vélhetően ez a részesedés a következő negyedévben tovább fog emelkedni a folyamatban lévő tranzakciókat alapul véve. A CBRE előrejelzése szerint az idei évben a forgalom 1,5-1,6 milliárd euró körül alakulhat, ami a tavalyi éves 1,76 milliárd alatt marad. Az év elején a CBRE által készített befektetői hangulat indexben a legtöbben a tavalyihoz hasonló forgalmat vártak idénre is, azonban beigazolódni látszik a többség félelme, miszerint a szűkös kínálat miatt a teljes forgalom elmaradhat a tavaly mért szinttől.

A piac további növekedését hozhatja ugyanakkor a növekvő irodapiaci építési aktivitás: Habár 2019-ben az újonnan átadásra kerülő irodaterület nagysága alig 112.000 m2 lesz, 2020-ban ez a szám duplázódhat (hozzávetőlegesen 217.000 m2-re). Erre az új kínálatra nemcsak befektetési oldalon van igény, hanem a költözni vagy bővülni vágyó bérlőknek is segítséget jelent. Jelenleg Budapesten ugyanis alig 217.000 m2 iroda áll üresen, többnyire külső kerületekben, régebbi házakban. Ez 5.9%-os üresedési rátának felel meg, ami a valaha mért legalacsonyabb az irodapiacon.

Mindeközben a kereslet nem gyengül: 191.000 m2-re kötöttek bérleti szerződést csak a III. negyedévben, ami 82%-os emelkedés a nyári hónapokhoz képest. Ezt a rendkívüli növekedést árnyalja azonban, hogy a tranzakciók 63%-a a jelenlegi bérleti szerződések megújítása volt. Az erős kereslet, a mérsékelt új kínálat és a csökkenő kihasználatlanság miatt a bérleti díjak tovább emelkedtek. „A teljes üresen álló állományt nézve a kínálati díjak átlaga 12.9 EUR/m2/hó, az ’A’ kategóriában ugyanez az érték már 15.3 EUR/m2/hó, ami újabb 5%-os emelkedést jelent tavaly őszhöz képest. Az új építésű házakban a kínálati ár akár 16-17 EUR/m2/hó szintet is elérhet, a Belvárosban pedig a legdrágább irodákat 25-26 eurós négyzetméterenkénti áron kínálják, már amennyiben van egyáltalán szabad terület.” – tette hozzá Borbély Gábor, a CBRE Magyarország üzletfejlesztési és kutatási Igazgatója.

  • Megosztom