Drámai zuhanás a pc-piacon

Nem hozott változást 2013 sem a globális személyi számítógép piacon, az IDC adatai alapján az elmúlt években tapasztalat zuhanás folytatódott, 10 százalékkal csökkent az eladott készülékek száma. A gyártók rangsorát a Lenovo vezeti, a kínai cég volt az egyetlen tavaly a szegmens nagy szereplői közül, amely növelni tudta eladásait.

 

Tavaly 314,5 millió személyi számítógépet adtak el a világon az IDC adatai alapján, ez 10 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. A piackutató elemzése szerint az utolsó negyedév javított valamelyest a helyzeten, az előzetesen várt 6 százalék helyett ugyanis csak 5,6 százalékos volt a visszaesés. Az október-decemberi időszakban 82,2 millió pc-t értékesítettek. A személyi számítógép piac zsugorodásában jelentős szerepet játszik az intelligens mobileszközök térhódítása. Az üzleti és kormányzati szektor a korábban előrejelzettnél aktívabb számítógép vásárlónak bizonyult, azonban a lakosság körében továbbra is gyenge a kereslet.

 

A gyártók rangsorát mind az utolsó negyedévet, mind a teljes esztendőt vizsgálva a Lenovo vezeti. A kínai cég közel 53,8 millió pc-t adott el tavaly, ezzel piaci részesedése a 2012-es 15-ről 17,1 százalékra nőtt. További érdekesség, hogy a legnagyobb gyártók közül egyedül a Lenovo tudta növelni értékesítését a múlt évben, 2,7 százalékkal.

 

A rangsorban a HP és a Dell követi a kínai céget. Az előbbi társaság értékesítése a múlt évben 10,3 százalékkal esett vissza, piaci részesedése pedig stagnált, 16,6 százalék volt. A Dell viszont a stabilizálódás jeleit mutatja, hiszen mindössze 2,4 százalékkal kevesebb pc-t adott el, mint 2012-ben, részesedése pedig elérte a 12 százalékot.

 

Sőt, az utolsó negyedévben már 5,8 százalékos bővülést mért az IDC a Dell személyi számítógép értékesítésében. A Lenovo ebben az időszakban 9 százalékkal tudta bővíteni pc-forgalmát, míg a HP-nál 8,5 százalékos csökkenés volt.

  • Megosztom