Drámai hírek a pc-piacról

Hatalmasat zuhant az első negyedévben a személyi számítógépek forgalma, az IDC adatai szerint 2015 első három hónapjához képest 11,5 százalékos volt a visszaesés. Valamennyi meghatározó gyártó értékesítése csökkent, a legnagyobb piaci szereplő továbbra is a Lenovo.

 

A tavalyi rossz széria az év első három hónapjában is folytatódott a globális pc-piacon. A 2015-ös 10 százalékot meghaladó zuhanás után 2016 első negyedévében újabb 11,5 százalékkal esett vissza az eladott gépek száma éves összevetésben, az IDC adatai szerint 60,58 millió személyi számítógépet értékesítettek ebben az időszakban.

 

Globális szinten a legnagyobb gyártó továbbra is a Lenovo, a cég 12,18 millió pc-t értékesített az első három hónapban. Ez ugyan 8,5 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól, azonban így is növelni tudta részesedését, 20,1 százalékra.

 

A második legnagyobb piaci szereplő a HP Inc., azonban a cég forgalma 10,8 százalékkal esett vissza éves összevetésben. A harmadik Dell és a negyedik Apple viszonylag jól tartották magukat, előbbinél mindössze 2 százalékos, utóbbinál 2,1 százalékos volt a csökkenés az eladott gépek számában.

 

Nagy változás történt az Egyesült Államok pc-piacán, az IDC mérései szerint ugyanis 2009 harmadik negyedéve után most fordult elő először, hogy nem a HP vezette az eladásokat az USA-ban. A Dellnek ugyanis sikerült megelőznie a céget, köszönhetően annak, hogy az Egyesült Államokban az első három hónapban 4,2 százalékkal több személyi számítógépet tudtak eladni, mint 2015 hasonló időszakában.


Tags: , , , , ,

  • Megosztom