Drágább lehet jövőre a tévézés

Több százmillió forintjukba kerülhet a hazai kábeles és műholdas szolgáltatóknak, hogy a közszolgálati csatornák jövőre már csak HD-ben lesznek elérhetők, ami drágulást hozhat az előfizetési díjakban is. A múlt héten nyilvánosságra került, a csatornakiosztásra vonatkozó szabályozás is nehezíti a helyzetet.

 

A több száz magyarországi kábelszolgáltatót tömörítő Magyar Kábelkommunikációs Szövetség (MKSz) szerint a kötelezően továbbítandó közszolgálati csatornák számának 50 százalékos növelése “elfogadhatatlan kiszámíthatatlanságot hoz” a médiaterjesztési rendszerbe, a kapacitás lekötése szempontjából ugyanis a terjesztők jóval hosszabb időszakot kell előre lássanak – derül ki a hwsw.hu összeállításából. Ráadásul, szól az érvelés, teoretikusan már akkor rendelkezésre kell álljon a kapacitás az MTVA két új csatornája számára, amikor azok még el sem indultak.

 

Az Index elemzése szerint ennek eredménye az lehet, hogy egyes műsorterjesztők a kisebb tévécsatornákat egyszerűen kiveszik az alapcsomagokból, ez azonban bevételkiesést okozna a tévészolgáltatóknak, arról nem beszélve, hogy az amúgy is nehéz helyzetben lévő kis csatornákra még nehezebb idők várnának. A lap emellett úgy véli, hogy a programsorrend kötelező jellegű megváltoztatása akár a nagyobb kereskedelmi csatornák nézettségét is érezhetően befolyásolná.

 

A Médiatörvény küszöbön álló módosítása mellett a kábelszolgáltatóknak komoly fejtörést okozhat, hogy az MTVA január elsejétől teljes egészében leállítja az SD műsortovábbítást a műholdas infrastruktúrán keresztül. Bár erről a döntésről a kábelszolgáltatók több éve tudnak, legalábbis vitatott, hogy a közmédiának kell-e, lehet-e a műsorterjesztők műszaki infrastruktúráját ilyen szinten érintő változásokat eszközölnie.

 

Az MKSz becslése szerint januártól az átállás nagyjából 200 millió forintos költséget jelenthet a kábelszolgáltatói iparágnak: “Ez a rendkívüli mértékű közérdekű kötelezés nyilvánvalóan rendkívüli anyagi megterhelést ró az érintett terjesztőkre, mely terhek kompenzálására az NMHH részéről vagy más központi forrásból támogatásra van szükség” – idézi a hwsw.hu Kéry Ferencet, a szövetség elnökét. A szövetség elnöke szerint ha a megnövekedett költségek másként nem kompenzálhatók, a szolgáltatók kénytelenek lesznek megemelni a tévé-előfizetések díját.

 

A köztévé csatornáinak HD-ra történő átállása ugyanakkor nem csak a kábelszakma számára jelenthetnek többletköltségeket, hanem azon, akár határon túli háztartások számára is, melyek jelenleg egyéni műholdas vétellel fogják az MTVA csatornáit. Ha ezekben a háztartásokban jelenleg csak SD-képes dekóder működik, januártól cserélni kell a vevőberendezést ahhoz, hogy továbbra is fogható legyen az m1, az m2, a Duna és a Duna World – olvasható a hwsw.hu-n.

  • Megosztom