DKT: tovább mérhet a Gemius

Ismét a Gemiust választotta a magyar digitális forgalom- és közönségmérés szolgáltatójának a Digitális Közönségmérési Tanács (DKT) közgyűlése. Jövő januártól számos újdonságra készülhetnek a piaci szereplők, így például a televíziós méréssel azonos módon már másnap rendelkezésre állnak majd az egyes mért eszközökön (domain-en, streamen) a közönségadatok.

 

A DKT Közgyűlése tegnap döntött arról, hogy a Gemius OverNight napi adatszolgáltatását választja a következő időszak alapvető online, digitális közönségmérési megoldásaként. A pályázat során 3 versenyző tett érdemi és értékes ajánlatot, melyet a TNS-Mediameter és az Ipsos-Dotmetrics ajánlatok előtt nyert meg a lengyel központú kutatócég.

 

Az új szolgáltatásról szóló megállapodást még pontosan meg kell szövegezni, fogalmazni és az új eszközöket tesztelni kell a bevezetésük előtt – írja közleményében a DKT. A piac számára teljes újdonságot fog jelenteni, hogy 2018 januárjától a televíziós méréssel azonos módon már másnap rendelkezésre állnak majd az egyes mért eszközökön (domain-en, streamen) a közönségadatok.

 

Mindezek mellett megújul a nyilvános forgalommérési felület, könnyebb és rugalmasabb adminisztrációs kezelő áll majd a felhasználók rendelkezésére. Új eszközként kerül bevezetésre – bizonyos technikai korlátok mellett – a mobilpanel szolgáltatás, valamint a videoforgalom mérését támogató technológia.

 

Számos eleme nem változik a szolgáltatásnak, így továbbra is multiplatform mérés lesz (desktop, mobil, tablet forgalmakból áll össze a teljes közönség); BPS módszertannal kerülnek számításra az egyes forgalmi egységek és a NOK mérése lesz az alapozó információs forrása a digitális eszközhasználatnak. A pályázat erős eleme volt annak a rendszernek a kialakítása, amely képes a médiatulajdonosok és a hirdetők/ügynökségek programozott értékesítési rendszereibe adatokat szolgáltatni, és amit feltehetően még 2018-ban bevezetnek.

 

„A mai döntés után a következő időszak az aprómunkáról szól, mert egyszerre kell elkészíteni a következő időszak keretszerződését, valamint az új megoldások tesztelését. Ezen lépésekkel őszig kell végezni annak érdekében, hogy egy komplett csomagot tudjon minden DKT tag/vevő elfogadni még a korábbi megállapodás lejárta előtt” – mondta el Máth András, a DKT elnöke.

  • Megosztom