Díjazták grafika influencereit

A 16. Arany Rajzszög pályázatra rekord mennyiségű, közel 500 alkotás érkezett, a zsűri 7 szakember munkáját díjazta, az összes grafikai művet díjmentes kiállításon bárki megnézheti a budapesti Teslában.

A nagy hagyományokkal bíró 16. Arany Rajzszög kiállításon a magyar alkalmazott grafika legjobbjainak elmúlt éves alkotásaiból közel 500 kiállított művel találkozhatnak majd az érdeklődők november 8-20 között. De az ugyanitt ugyanebben az időben megnyitott „Lubalin 100” és Vylyan Pincészet Bogyólé pályázat kiállított alkotásaival együtt közel 800 grafikai művet felvonultató hármas tárlatot lehet megtekinteni novemberben. Az Arany Rajzszög Társaság elsősorban konkrét megbízásokra készült tervezőgrafikai munkákat várt a pályázóktól. Idén 24 jeles tervezőgrafikus szavazott hét kategóriában és posztumusz életműdíjat is odaítéltek. A megnyitó alkalmával került sor a díjak átadására: 2018-ban az Arany Rajzszög életmű díjat Pinczehelyi Sándor érdemelte ki. Posztumusz életműdíjban részesült Nagy András. Az év grafikai stúdiója címet a Made by Zwoelf nyerte el. Az év pályakezdő tervezőgrafikusa díjat Vörös Botond kapta. Az Arany Rajzszög szuverén tervezőgrafikai díjat Kiss József Gergely, míg a kulturális díjat Kárpáti Tibor érdemelte ki. Idén az utóbbi évek tervezőgrafikai teljesítményéért járó Arany Rajzszög díjat Vidák Zsolt, a magyar tervezőgrafikáért díjat Lőrincz Attila kapta.

Három nagy hagyományú grafikai pályázat és kiállítás találkozik a hazai tervezőgrafikai szakma egyik legrangosabb rendezvénysorozata, a 11. Graphifest keretében először egy helyen: Az A-R-T (Arany Rajzszög Társaság) 16. Arany Rajzszög pályázatra beérkező alkotásokat, a MATT (Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága) „Lubalin 100” 11. tematikus tipográfiai pályázatának legjobb alkotásait, valamint az idén először, a Vylyan Pincészet Bogyólé címketervezési pályázatának alkotásai is Budapesten kerülnek bemutatásra. Így a kiállítások szervezői az idén minden korábbinál több mű, közel 800 alkotást mutatnak be a közönségnek. A kiállításokat a világhírű grafikus David Quay (Type Designer, Type Tourist) és Debreczeni Mónika, a Vylyan birtokigazgatója nyitották meg. A három kiállítás összesen közel 800 alkotásában díjmentesen gyönyörködhetnek a látogatók november 8-20. között a Tesla Budapest Loft termében.

„Az alkalmazott grafikus szakmában tradicionálisan mércének tekintett Arany Rajzszög díjakat 2002 óta adjuk át, ami napjainkban a befogadó közönség által is egyre elismertebb és évről évre nagyobb érdeklődésre számot tartó megmérettetés. A visszajelzések alapján azt tapasztaljuk, hogy az alkalmazotti grafika, a reklámgrafika mindennapokra gyakorolt hatása és művészi befolyása értékké vált a fogyasztók és felhasználók számára is. A befektetett munkát, az alkotókat ma már a szakmán kívüliek is becsben tartják. Ez a díj azért is fontos, mert a pályázók, szűkebben a short listesek és főként a díjazottak az alkalmazotti grafika influenszerei.” – fejtette ki véleményét Lőrincz Attila tervezőgrafikus az ART alapító tagja.

„Tavaly azt mondtam, miután az előző évihez képest csaknem megkétszereződött a benyújtott pályaművek száma, hogy még nem gyűlt össze ilyen gazdag kiállítási anyag. Erre most rákell cáfoljak, mert úgy tűnik a tervezőgrafika fellendülő periódusban van: Nem hittük, de a tavalyi 440 pályamunkát meghaladó számú magas színvonalú munka, közel 500 pályamű volt versenyben az idén. Ez persze megnehezítette a zsűri a dolgát, de örömmel álltunk a kihívás elé.” – hangsúlyozta Simon Attila, az A-R-T alapítója.

A díjazott pályaművek mellett a teljes, gazdag kiállítási anyag november 20-ig díjmentesen tekinthető meg a TESLA Budapest kiállítótermében (1075 Budapest, Kazinczy u. 21/C.) hétköznap 14-20 és hétvégén 10-20 óra között.

2018 évi Arany Rajzszög-díjazottak:

Nagy András – posztumusz életműdíj

Posztomusz életműdíjat adott át a zsűri az idén elhunyt Nagy András grafikusművésznek, amelyet felesége és lánya vett át. A kiváló könyvtervező és illusztrátor munkássága során művészeti esszékkel és kritikákkal is gazdagította életművét és egyúttal a szakmát is.

Pinczehelyi Sándor – életmű díj

Az életmű díjat idén Pinczehelyi Sándor érdemelte ki, sok évtizedes, színvonalas tervezőgrafikai tevékenységéért, kulturális plakátjaiért, valamint a magyar tervezőgrafika elismerésért, fejlesztésért véghez vitt fáradhatatlan erőfeszítéseiért. Számtalan kiváló nemzetközi és hazai plakát- és tervezőgrafikai kiállítás szervezése, létrehozása fűződik nevéhez. Pinczehelyi Sándor hazai teljesítményét nemzetközi elismertsége is tanúsítja, hiszen az A-R-T díjátadással egyidőben épp egy nemzetközi művészeti projekt megnyitóján kellett részt vennie Berlinben. Így a megtisztelő hazai életmű díjat fiai vették át.

Vidák Zsolt – az utóbbi évek kiemelkedő grafikai teljesítménye

Az Utóbbi évek kiemelkedő grafikai tevékenységéért díjért a döntőben Marcell Tamás, Vidák Zsolt, Ördögh László, Németh Levente szálltak versenybe. Nyertesként végül Vidák Zsoltot szavazta meg a zsűri a folyamatosan magas szintű, kiváló illusztrációs munkáiért.

Made by Zwoelf – az év grafikai stúdiója

Az év tervezőgrafikai stúdiója díjat a Made by Zwoelf kapta, többek között az Aréna Business Campus, OLLA Group,Rakpart 22, Tagore Residence arculatokért, valamint a Hi5 Pub és a Győri Könyvtár arculat és interior terveiért. A díjazott stúdióval short listen szállt versenybe remek munkáival a Compact Studio, az Enter Studio 98 és Explicit Design Studio)

Vörös Botond – az év pályakezdő tervezőgrafikusa

Az év pályakezdő tervezőgrafikusa díjat 2018-ban Vörös Botond kapta Insider illusztrációiért, valamint a Hospice és Vegan Garden munkáiért. Short listen szállt versenybe a kategória fődíjáért Csuth Péter, Dusza Eszter, Hetsch Ferenc.

Kiss József Gergely – az év “Szuverén” tervezőgrafikusa

A szuverén tervezőgrafikai díjat olyan alkalmazott grafikai produkciónak ítéli oda a szakmai zsűri évről évre, amelyben a vizualitás, a grafikusi nézőpont nagyban meghatározza az egész komplex munkát vagy kampányt. Számos nagyon színvonalas nevezési anyag közül Fenyvesi Márton, Juhász Klaudia, Kiss József Gergely, Solymosi Mór munkái kerültek az élmezőnybe, melyek közül a legkiválóbb alkotásnak Kiss József Gergely Helsinki Design Week 2018 arculati terveit ítélték meg.

Kárpáti Tibor – az év kulturális alkotása

A 2018. évi kulturális grafikai tervező díjat Kárpáti Tibor kapta egyéni stílusú könyvterveiért, könyv- és magazin illusztrációiért. A végső megmérettetésben versenyben voltak vele Molnár Péter, Nagy Norbert, Simon Péter Bence pályamunkái is.

Lőrincz Attila – a magyar tervezőgrafikáért díj

Lőrincz Attila a magyar tervezőgrafikáért díjat vette át a Magyar Tervezőgrafikáért végzett több mint 15 éves áldozatos tevékenységéért. Attila lelkesedésének és áldozatos munkájának köszönhető, hogy az Arany Rajzszög pályázat és kiállítás már 16. éve valósul meg. Energiát- és gyakran saját anyagi forrásait sem kímélve dolgozott évről évre a pályázatok lebonyolításán és a kiállítások megszervezésén, megépítésén. Tette mindezt önzetlenül, gyakorta a saját feladatainak, munkáinak háttérbe szorításával.

  • Megosztom