Díjazták az újságírókat

Földes András, az Index újságírója nyerte a Minority Rights Group Europe által alapított, idén először átadott Fejlesztési Újságírói Díjat. Különdíjat kapott Neuberger Eszter, az Abcúg és Parászka Boróka, a 168 Óra újságírója, valamint Hajdú D. András fotóriporter.

A díjátadó ceremónián Neil Clarke, a Minority Rights Group Europe ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a szervezet a tavaly indult Media, Minorities, Migration programjának keretein belül alapította meg a Fejlesztési Újságírói Díjat, hogy jutalmazza a nemzetközi fejlesztés témájában kiemelkedően magas színvonalú anyagokat készítő újságírókat.

A díjat idén először adták át. Bármely olyan, magyarországi médiumban 2018. január 1. és 2019. május 1. között megjelent alkotással lehetett jelentkezni, amely a nemzetközi fejlesztés témakörével foglalkozik (ideértve többek között a nemzetközi emberi jogokat, különböző országokban a kisebbségek helyzetét, szegénységet, egyenlőtlenséget, társadalmi változásokat, nemzetközi gazdaságfejlesztési projekteket, méltányos kereskedelmet).

A díjra összesen 62 pályázat érkezett, ezeket három tagú, független szakértői zsűri bírálta el, amelynek tagjai Dudás Gergely, az Index volt főszerkesztője, Móricz Ilona, a Független Médiaközpont kuratóriumának tagja és Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Központ vezetője voltak.

A zsűri elmondta, hogy a témák sajátosságából kifolyólag a cikkek, videók új perspektívába helyeztek bizonyos történeteket. Mivel a társadalomnak azokat a mélységeit, amelyeket ezek az alkotások feldolgoztak, sokszor nem látjuk, ezért, ahogy Polyák Gábor fogalmazott, „elképesztően fontosak ezek az anyagok”. és nagyon bíznak abban, hogy sok emberhez eljutnak.

Polyák Gábor kiemelte, hogy a zsűritagoknak az összes sztori elolvasása, megnézése után meg kellett állniuk, mert volt miről beszélgetniük. Arról is beszélt, hogy újságírói szempontból nagyon nehéz ilyen témákkal foglalkozni, ráadásul az újságírás egyre inkább asztali munkává vált, kevesen mennek terepre.

Móricz Ilona azt mondta, hogy a beadott pályázatok túlnyomó többsége nagyon magas színvonalú volt. Ő külön örült annak, hogy az anyagok körülbelül 40 százaléka videós volt, hiszen ez fontos előrelépést jelent az újságírói eszközhasználat terén. Neki ezzel kapcsolatban volt némi hiányérzete, több esetben változatosabb újságírói eszközök használatát is el tudta volna képzelni.

Dudás Gergely szerint nem csak közhely, hogy nehéz dolga volt a zsűrinek, de ő is kiemelte, hogy az ilyen témákkal foglalkozó újságíróknak is nehéz dolga van, hiszen sem az általános médiakörnyezet, sem a szerkesztőségek klímája nem kedvez nekik. A felelősséget ráadásul nem csak a média tolja el magától, hanem sokszor a fogyasztók is, így gyakran a partvonalra szorulnak az ilyen témák.

Éppen ezért, a zsűritagok nagyon örültek annak, hogy olyan magazinosabb jellegű tartalmakra fókuszáló médiumokban is megjelennek ilyen tartalmak, mint például a Nők Lapja, a Glamour vagy az RTL Klub. Külön kiemelték az Abcúg szerkesztőségét, amely viszont kifejezetten az ilyen témákra, szocioriportokra fókuszál.

Ezután jelentették be a díjazottakat. A fődíjat Földes András, az Index újságírója nyerte, aki összesen öt, Kenyában, Líbiában és Bécsben készült videóriporttal nevezett (ezek itt láthatók: 1, 2, 3, 4, 5). Az értékelés szerint egész munkássága kiemelkedő, nagyon széles újságírói eszköztárat használ, ráadásul úgy, hogy azok az egyes témák mélyebb megértését jól segítik elő. Jó arányérzékkel készítette a pályázatra beadott anyagait, amelyek lekötik a néző figyelmét és átélhetővé teszik az egyes történeteket. A zsűri kiemelte, hogy bár András a terepen gyakran egyedül dolgozik, a magas színvonal eléréséhez a vágók, szerkesztők munkájára is szükség van.

„Nagyon örülök a díjnak, de még jobban örülök annak, hogy vannak ilyen programok, amelyek egy ilyen nehéz médiakörnyezetben is jelzik az újságíróknak, hogy érdemes ilyen rázós témákkal foglalkozni” – mondta Földes András a díj átvétele után.

A zsűri három különdíjat is kiosztott:

  • Hajdú D. András fotóriporter egy saját, a National Geographicban megjelent képriporttal pályázott, valamint több írott riportban is megjelentek a fotói. Az értékelés szerint az ő fotói főszerepet játszanak a történetekben, sok plusz információt adnak a szövegen túl is.
  • Neuberger Eszter, az Abcúg újságírója három anyaggal is pályázott, amelyek közül mindhárom nagyon magas színvonalú volt a zsűri értékelése szerint, de legkiemelkedőbbnek a bulgáriai romákról szóló riportját találták (a fotókat Hajdú D . András készítette), mondván, „pozitív történet ritkán ilyen erős, mint ez”.
  • Parászka Boróka a 168 Órában megjelent, rohingyákról szóló riportját a zsűri megrázó, nagyszerű munkának nevezte, amely hátteret is adott a történtekről. Átgondolt, alapos, érdekfeszítő írásnak találták, amely „egy rettenetes történelmi eseményt dokumentált magas színvonalon”.

A Minority Rights Group Europe a Fejlesztési Újságírói Díjat a Media, Minorities and Migration nevű, az Európai Unió által finanszírozott programjának keretein belül alapította.

  • Megosztom