Díjazták a vállalatokat

A Deloitte Magyarország 17. alkalommal hirdette meg a Zöld Béka Díjat, mellyel a legjobb vállalati fenntarthatósági jelentéseket ismeri el. A független zsűri idén a Magyar Telekom Csoport jelentését ítélte a legjobbnak, ezzel bejuttatva a közép-európai döntőbe, ahol 13 ország díjazottjai küzdenek meg a régió legjobbjának járó díjért. Ugyancsak elismerésben részesült az Alteo Csoport a legjobb első jelentésért, míg a Grundfos Magyarország Kft. a leginnovatívabb jelentés különdíjat kapta.

A Deloitte egy Fenntartható Fejlődés Szakmai Nap keretében hirdette ki az idei Zöld Béka Díj nyerteseit. Az esemény a társadalmi felelősségvállalás és fenntarthatóság mellett elkötelezett cégvezetők és szakemberek részvételével zajlott. Az idei rendezvény két fő témája az ENSZ 2015-ben bemutatott fenntartható fejlődési céljainak alkalmazási kérdései, illetve a régiós fenntarthatósági és nem-pénzügyi jelentéstételi trendek voltak. A témákkal kapcsolatban előadást tartott többek között V. Németh Zsolt államtitkár, Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának igazgatója és Márta Irén, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) igazgatója. Az előadásokból kiderült, hogy egyre bővül azon vállalatok köre, akik valamilyen módon hozzájárulnak a fenntartható fejlődési célok teljesüléséhez, és várhatóan az érintettek köre tovább fog nőni – jövőre több, közérdeklődésre számot tartó cég számára is kötelezővé válik az EU-s szabályok alapján a nem pénzügyi teljesítményükről történő beszámolás.

Az idén 17. alkalommal átadott Zöld Béka Díj kapcsán látható, hogy az évek óta rendszeresen kimagasló minőségben jelentő nagyvállalatok mellett egyre több piaci szereplő kezd el foglalkozni fenntarthatósági teljesítményével. Ennek felmérésére és kommunikálására kitűnő eszköz a jelentéstétel, melyben évről-évre kiderül, hogy még mindig van kreatív potenciál – idén például a különdíjjal elismert Grundfos Magyarország Kft. rendhagyó webes jelentésében (www.fenntarthatofejlodes.hu) egy animációs játék kalauzolja végig az érdeklődőket a vállalat telephelyén, és különböző kollégák bőrébe bújva tapasztalhatjuk meg a cégnél alkalmazott, fenntarthatóságot célzó megoldásokat.

„Az idei Zöld Béka Díjat független zsűrink egyöntetű véleménye alapján ítéltük a Magyar Telekom Csoportnak. Az Alteo Csoport esetében, akiket a legjobb első jelentés különdíjával jutalmaztunk, az átfogó teljesítményt értékeltük. A cég tevékenységének komplex bemutatása mellett könnyen áttekinthető és összehasonlítható adatsorokkal találkozott a zsűri, ráadásul egy hitelesített jelentésről beszélhetünk az esetükben, ami nagyban növeli az önkéntesen szolgáltatott adatok megbízhatóságát” – mondták el Lukács Ákos és Rajnai Tamás, a Deloitte Fenntarthatóság és Klímaváltozás Tanácsadás csoportjának előadói.

A független zsűriben idén 12 szakember foglalt helyet. Márta Irén mellett többek között Bartus Gábor a Nemzeti Fenntartatható Fejlődés Tanács titkára, Faragó Tibor címzetes egyetemi tanár, Doró Viktória a reCity magazin főszerkesztője és Újhelyi Katalin az Élelmiszerbank fejlesztési igazgatója is vállalta a zsűritagságot.

  • Megosztom