Díjazták a tabudöntögető sorozatot

Arany Juhar-díjjal jutalmazták a „Tabukról tabuk nélkül” sorozatot szombaton a bosznia-hercegovinai Jahorina Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon. Ezzel a Spektrum saját gyártású sorozata lett a legjobb a televízióra készített dokumentumfilmek nemzetközi versenyében. Idén nem ez az első fesztiválon elnyert díj, amellyel a nemzetközi filmes szakmában jutalmazták a sorozatot: májusban Mexikóban a legjobbnak járó Arany Pálmát hódította el a hatrészes alkotás.

A Jahorinai Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál idén 12 éves, amelyre ezúttal 32 ország 91 alkotása nevezett. Közülük lett kategóriájában az első a „Tabukról tabuk nélkül” című Spektrum-sorozat. A díjakat Bosznia-Hercegovina filmes szakembereiből és az ország filmművészeti egyetemének professzoraiból álló grémium ítélte oda.

Ezzel az elismeréssel már a második nemzetközi díját gyűjti be a 2017-ben készült sorozat, hiszen májusban a Mexikói Nemzetközi Filmfesztivál Arany Pálma-díját is hazavihette. Október közepén pedig az is kiderül, shortlistes jelölését is díjra tudja-e váltani a cannes-i Content Innovation Awads seregszemlén.

A díjnyertes „Tabukról tabuk nélkül” produkciót a Spektrum felkérésére az ACG Reklámügynökség készítette Pálinkás Norbert rendező és Mentes Endre producer közreműködésével. A hatrészes dokumentum-sorozat személyes történeteken keresztül mutat be olyan tabutémákat, mint a halál, a gyász, függőségek, szexuális identitás és vágyak, atipikus családok, eltitkolt családi és múltbeli közösségi bűnök. Az egy éven keresztül készülő műsor házigazdája napjaink egyik legnépszerűbb színésze, Thuróczy Szabolcs, aki a Magyar Filmkritikusok Díját is megkapta.

  • Megosztom