Digitális átállás: külföldi tapasztalatok

A magyarországi digitális átállás horvátországi hatásairól ír az Új Magyar Képes Újság horvátországi magyar hetilap csütörtöki számában.

 

A Média Hungarica Művelődési és Tájékoztatási Intézet, valamint a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) megbízásából decemberben készült egy felmérés a magyar tévécsatornák digitális átállásának horvátországi hatásairól – írja az MTI. A hetilapnak Kriják Krisztina, a Media Hungarica igazgatója elmondta, tizenkét települést vizsgáltak Szlavóniában és Baranyában, olyanokat, ahol a magyar lakosság aránya eléri az ötven százalékot. Minden településen ötven háztartást mértek föl.

 

Eszerint a megkérdezettek 29 százaléka műholdas szolgáltatón keresztül nézte decemberben a magyar csatornákat, ez a szolgáltató – az egyetlen horvátországi, amelynek kínálatában volt magyar csomag – azonban januártól megszüntette azt. A megkérdezettek 23 százaléka fogta a digitális földfelszíni adást, 34 százalékuk nem tudta nézni, de szerette volna, 14 százalék pedig nem tudta nézni, de nem is igényelte.

 

A felmérés szerint Karancson, Sepsén, Csúzán, Vörösmarton és Kiskőszegen egyszerű vevőkészülékkel és tetőantennával sem fogható mindenhol a magyar földfelszíni sugárzás. A többi településen fogható. Ahol nem fogható, ott jobb minőségű antennát kell, esetleg jelerősítőt kell venni.

 

Kriják Krisztina az interjúban megjegyezte, hogy némi befektetésre szükség van az átálláshoz. A kutatás tapasztalatai szerint a képernyő elsötétülése után “hisztériahullám” kezd lenyugodni. Egyre több tévészerelő hirdeti magát, és egyre több megoldást lehet találni arra, hogy valamilyen módon magyar csatornákhoz lehessen jutni – tette hozzá.

 

Az igazgató “elképesztőnek” nevezte, hogy mindez megtörténhetett. A horvát műholdas szolgáltató lépését felfoghatatlannak nevezte, hiszen ötezer háztartásról van szó, amelyek előfizettek a magyar csatornákra. Mind a Média Hungarica, mind a HMDK több horvát műholdas szolgáltatóval is felvette a kapcsolatot tavaly a magyar csatornák ügyében, de egyik helyről sem jött válasz a leveleikre.

  • Megosztom