Digitális átállás: elindult a visszaszámlálás

Október elsejétől a digitális átállás második ütemében érintettek egy visszaszámlálót és az átállás logóját látják képernyőjükön. Az analóg földfelszíni műsorszórást október 31-én állítják le, a szociálisan rászorulóknak eddig 56 ezer set-tob-boxot osztottak ki.

 

Október 31-én zárul az Országos Digitális Átállás második üteme. Az ország északkeleti és délnyugati területén leáll az analóg földi televíziós műsorsugárzás, és ettől kezdve csak a korszerűbb digitális adás lesz fogható a földi műsorszórásban. Az átállásban érintett, kizárólag az analóg adásokat vevő nézők október 1-jétől már egy visszaszámlálót és a digitális átállás logóját is láthatják a képernyőjükön – idézi az MTI az NMHH közleményét.

 

A figyelemfelhívást csak azok a nézők látják, akik kizárólag a hagyományos, analóg adásokat fogják, vagyis csak az M1, az RTL Klub és a TV2 műsorait látják előfizetési díj nélkül, szoba- vagy tetőantennával. Nekik a továbbra is ingyenes tévézéshez a meglévő készülék mellé be kell szerezniük egy jelátalakító készüléket, más néven set-top-boxot, illetve egy új szoba- vagy tetőantennát.

 

Ugyanakkor azok, akik az ingyenesen fogható hét csatornánál is többet szeretnének nézni, előfizethetnek bármelyik kábeltelevíziós, műholdas, IPTV-s vagy digitális földfelszíni szolgáltató csomagjára.

 

Felhívják a figyelmet arra, hogy az NMHH a második ütemben érintett területeken élő szociálisan rászoruló háztartásokban is ingyenesen szereli be a digitális vevőberendezéseket. Az érintett területen 56 ezer háztartásban szerelték már be a set-top-boxokat és az antennákat a hatóság szakemberei. Az ehhez kapcsolódó állami támogatás az átállás után még 30 napig, november 30-ig igényelhető a hatóságnál.

  • Megosztom