Csúcsokat dönt a felvásárlási láz

Rekordértéket ért el a vállalati felvásárlások és összeolvadások (M&A) globális piaca 2021 első felében. Az idén Észak-Amerikában és Európában különösen aktívak a befektetők, akik számára a technológiai szektor továbbra is vonzó célpont.

Világszerte közel háromszorosára nőtt a vállalati M&A-ügyletek értéke az év első hat hónapjában, ami több mint 2600 milliárd dollárra nőt a 2020 hasonló időszakában elért 926 milliárdhoz képest. Az európai tranzakciós piac 412 milliárd dolláros új rekorddal szinte megduplázta a tavalyi 245 milliárdos eredményét.

Hollandia és Írország az országhatárokon kívüli felvásárlásokban jeleskedett az egyenként több mint 50 milliárd dolláros piacukkal, míg Nagy-Britannia a szigetországba érkező 87 milliárd dollárnyi külföldi tranzakciókkal ért el több mint 50 százalékos növekedést.

A hazai tranzakciós piac fellendülését két fontos trend hajtotta az elmúlt időszakban dr. Vaszari Péter, az EY stratégiai és tranzakciós tanácsadással foglalkozó üzletágának vezetője szerint. A járvány gazdasági hatásainak enyhítése céljából adott mentőcsomagok és megnövelt likviditás hatására sok úgynevezett „olcsó pénz” volt a piacon, ráadásul a járvány a digitalizáció fontosságára is felhívta a figyelmet, ami miatt sok cég döntött technológiai vállalatok felvásárlása mellett.

A technológia (783 milliárd dollár) továbbra is a legvonzóbb terület a befektetők számára, míg a média- és a szórakoztatóiparban is jó néhány nagy üzletet kötöttek, és ennek köszönhetően tízszeresére emelkedett, 157 milliárd dollárra a szektorban megvalósult ügyletek értéke. A társaságok a fenntarthatósági célok elérése érdekében indítottak el számos felvásárlást, ennek következtében a megújulók piacán ugyancsak szinte háromszorosára nőtt a tranzakciók értéke, amely az első fél évben elérte a 96,5 milliárd dollárt – mutat rá az EY nemzetközi elemzése.

  • Megosztom