Csökkent tavaly a Sziget Kft. árbevétele

A nyár beköszöntével elindult az idei fesztiválszezon is, Sopronban már javában buliznak a VOLT-on, az mmonline.hu pedig megnézte, hogyan sikerült a legnagyobb hazai fesztiválszervező, a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. tavalyi éve üzleti szempontból. A cég árbevétele kismértékben csökkent, egy egyszeri tétel miatt pedig jelentős veszteséggel zárták 2017-et.

A múlt évben 12,54 milliárd forintos árbevételt ért el a Sziget Kulturális Menedzser Kft., ami többek között a VOLT, a Sziget Fesztivál és a Balaton Sound szervezéséért is felel. Ez kevesebb mint két százalékos visszaesést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

Az üzleti eredményben viszont már jóval látványosabb volt a visszaesés, a 2016-os 1,68 milliárd forintról a múlt évben 912 millió forintra zuhant. Ebben az játszott szerepet, hogy az anyagjellegű ráfordításoknál közel 900 millió forinttal többet számoltak el 2017-ben, mint egy évvel korábban.

Egy egyszeri, jelentős tétel miatt negatív adózás utáni eredménnyel zárta a múlt évet a Sziget Kft., a veszteség 655 millió forint volt. Egy évvel korábban még 1,5 milliárd forintos nyereségről számolt be a társaság. Ennek hátterében az áll, hogy a vállalat több mint másfélmilliárd forintos értékvesztést számolt el a VOLT Event Kft.-ben lévő részesedésére.

A múlt év elején jelentették be, hogy a Sziget Kft. 70 százalékos tulajdonrészét eladták a Providence Equity Partners globális tőkealapnak. A tulajdonosváltás tavaly még nem igazán éreztette hatását, azonban idén már más lesz a helyzet. A legnagyobb rendezvényen, a Sziget Fesztiválon a korábbinál több nemzetközi sztár ad koncertet, miután a befektetőkkel közösen 12 százalékkal, 8,6 milliárd forintra tudták növelni a költségvetést. Csak a nagyszínpados fellépőkre egymilliárddal többet költhetnek.

  • Megosztom