Csökkent a Telekom nyeresége

Éves összehasonlításban 1,5 százalékkal 14,5 milliárd forintra csökkent a Magyar Telekom Nyrt. csoport adózott eredménye, árbevétele 4,1 százalékkal 160,8 milliárd forintra mérséklődött az idén a második negyedévben – derül ki a társaság gyorsjelentéséből.

Az elemzők valamivel több mint 3 százalékos (162 milliárd forint) bevételcsökkenést és 16,3 százalékos (11,5 milliárd forint) adózotteredmény-csökkenést vártak – írja az MTI.

A bevételek csökkenése mögött kizárólag a magyarországi rendszerintegrációs (RI) és IT bevételek erőteljes csökkenése áll, amelyet az állami szektorban megvalósult szerződések jelentősen alacsonyabb volumene, valamint egy, az előző évben végrehajtott, egyszeri projekt hatása okozott. Az összes többi szegmensben Magyarországon és Észak-Macedóniában nőttek a bevételek a negyedévben – idézte a társaság közleménye Rékasi Tibor vezérigazgatót.

A cég EBITDA (kamat-és adófizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti) eredménye éves összevetésben 13,4 százalékkal, 56,9 milliárd forintra nőtt 2019 második negyedévében, illetve 11,4 százalékkal 103,3 milliárd forintra 2019 első hat hónapjában.

A jelentés szerint az árbevételen belül a mobil bevételek éves összehasonlításban 1,8 százalékkal, 84,9 milliárd forintra nőttek 2019 második negyedévében, köszönhetően a mobil adatbevételek mindkét országban tapasztalható növekedésének. A mobil bevételek 5,0 százalékkal 169,7 milliárd forintra nőttek 2019 első felében, a magasabb mobil adat- és a készülékértékesítési bevételek eredményeként.

A vezetékes bevételek 3,1 százalékkal 52,7 milliárd forintra nőttek 2019 második negyedévében éves összehasonlításban, valamint 2,6 százalékkal 105,3 milliárd forintra 2019 első félévében. A növekedés hátterében, főként a készülékértékesítési, a TV- és a szélessávú kiskereskedelmi szolgáltatási bevételek emelkedése áll.

A rendszerintegrációs (RI) és IT bevételek 2019 második negyedévében 30,1 százalékkal, 23,2 milliárd forintra csökkentek éves szinten, ami az első félévben 17,4 százalékos csökkenést eredményezett. Az eredmény hátterében a magyarországi közszféra számára teljesített megrendelések jelentős csökkenése, köztük az oktatási szféra számára az előző év második negyedévében jelentős mennyiségű személyi számítógép leszállításából származó bevételek hiánya áll. Észak-Macedóniában az RI/IT bevételek növekedése a közszféra számára szállított projektek megnövekedett szintjének köszönhető.

Az idei évre a Telekom publikus célkitűzései változatlanok: a bevételek enyhe csökkenésére számítanak, az EBITDA eredményben pedig 1-2 százalékos növekedésre. A 2019-es év eredménye után az előrejelzés szerint részvényenként 27 forint osztalékot fizetnek, a 2018-as 25 forint után. A Capex költés (beruházás tárgyi eszközökbe és immateriális javakba) a spektrum licencdíjak nélkül a 2018-ashoz hasonlóan 92 milliárd forint lesz idén a jelentés szerint.

Rékasi Tibor elmondta: az eddig elért teljesítménnyel jó úton haladnak a 2019-re kitűzött céljaik – a kismértékű bevételcsökkenés és folytatódó EBITDA növekedés – teljesítése felé. Még mindig a Telekom a magyar piac egyetlen igazán integrált szolgáltatója, a pozíciójukat teljesen kiaknázva megerősítették a piaci jelenlétüket, és felkészülnek a piac változásaira – tette hozzá.

Ahogy már hosszú ideje várható volt, a DIGI a negyedév során elindította Magyarországon a mobilszolgáltatását, azonban szolgáltatási kínálata és rendelkezésre állása egyelőre nagyon korlátozott a vezérigazgató szerint.

A Telekom részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, az elmúlt egy évben a részvények legalacsonyabb ára 387 forint, a legmagasabb 476,5 forint volt – olvasható az MTI beszámolójában.

  • Megosztom