Csődöt jelentett a netszolgáltató

Az egyik legrégibb magyar internetszolgáltató, az Externet Zrt. csődvédelmet kért, a bíróság pedig fizetési moratóriumot rendelt el. A csődeljárás még nem jelenti, hogy az Externet megszűnik, a cégnek július 21-től 90 napja van arra, hogy megegyezzen a hitelezőivel.

Az Externet részvényeit az év első felében kivezették a tőzsdéről, a folyamat során a társaság előzetes várakozását sokszorosan meghaladó részvényt adtak vissza a tulajdonosok. A részvényeket a cég köteles volt megvásárolni, ám ezek vételárát nem képes kifizetni.

A társaság teljes adósságállománya a részvény-visszavásárlások miatt körülbelül 1,6 milliárd forintra nőtt. A cég meggyőződése, hogy a hitelezőkkel a törvényes határidőkön belül sikerül megegyezniük, ezért kértek csődvédelmet, és nem indítottak felszámolást. A csődeljárás során a szolgáltatások nyújtása zavartalan, az a mintegy 10 ezer ügyfél számára nem érzékelhető – közölte Lévay Örs, az Externet elnöke.

Tavaly év végén a cégnek 900 millió forint tartozása volt, ebből bő 600 millió rövid lejáratú, ráadásul a mérlegek alapján az Externet évek óta görget maga előtt egymilliárd körüli adósságot. A cég saját tőkéje 160 millió forint, eszközeit pedig 1,1 milliárd forinton tartotta nyilván a könyveiben.

Többségi tulajdonosa, a Birdcom Tanácsadó Kft. évek óta veszteséges, 2016-ban 660 millió forintos tartozása volt, a saját tőkéje pedig negatívba futott, mínusz 107 millió volt.

Az Externet 1996-ban jött létre, Magyarországon az elsők közt indított betárcsázós internetszolgáltatást. A céget 2008-ban bevezették a tőzsdére, majd 2017 elején kivezették és zárt részvénytársasággá alakult. Az Externet többségi tulajdonosa 2009 óta a részvények 77 százalékával a Birdcom, annak tulajdonosai Homonnay Géza, Lévay Örs, László Géza és Hidvégi Szabolcs – írta a zoom.hu.

  • Megosztom