Csapást mérhet a Facebook a lájkvadászatra

Az Instagramnál már tesztelt funkció bevezetésére készülhetnek a Facebooknál is, az új megoldással elrejtenék a hírfolyamban a lájkok számát. A cég ezzel valószínűleg a felhasználók mentális egészségét védené, de a lépéssel a lájkvadász megosztások is eltűnhetnek majd a felületről.

A Techcrunch beszámolója szerint egy Jane Manchun Wong nevű fejlesztő szúrta ki a változásra utaló jeleket a Facebook androidos alkalmazásának kódjában. A portál rákérdezett a közösségi oldalnál, hogy valóban tervezik-e a lájkok számának elrejtését és azt a választ kapták, hogy valóban tervezik a funkció tesztelését, azonban egyelőre nem érhető el a felhasználók számára. A változtatással valószínűleg az alacsony lájkszám miatti aggódástól, önértékelési zavaroktól és az öncenzúrától óvná a felhasználókat a társaság.

A lájkok számának elrejtését egyébként néhány országban már hónapok óta tesztelik az Instagram esetében – többek között Kanadában, Brazíliában, Ausztráliában, Olaszországban és Japánban -, azonban egyelőre nem hozott nyilvánosságra semmilyen információt a Facebook arról, hogy milyen eredményeket hozott a kísérlet. A Techcrunch ugyanakkor azt valószínűsíti, hogy vagy nem hozott érdemi változást, vagy pozitív eredmények lehettek eddig, ha azt fontolgatják, hogy a Facebookon is kipróbálják.

  • Megosztom