Csányi Sándor a leggazdagabb magyar

Egy év alatt 356,5 milliárd forinttal nőtt a 100 leggazdagabb magyar vagyona a legújabb milliárdos lista alapján. A rangsort Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója vezeti Mészáros Lőrinc és Gattyán György előtt.

A 100 leggazdagabb 2019 című kiadvány készítői szerint a bankvezér 360 milliárd forintos vagyont tudhat magáénak. A napi.hu beszámolója szerint Mészáros Lőrinc vagyonát 296 milliárd forintra becsülték a kiadvány szerkesztői. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Gattyán György állhatott fel, a Docler-csoport tulajdonosának vagyonát 280 milliárd forintra becsülték.

A száz leggazdagabb magyar összvagyona a kiadvány szerkesztői által beszerzett 2018-as adatok és eredmények szerint 4632,9 milliárd forint volt. Ez 356,5 milliárdos gyarapodást (+8,3 százalék) jelent a 2018-as listán szereplők összvagyonához képest. Tíz évvel ezelőtt az összérték még csak 1613,8 milliárd forint volt. Az akkori listán 55 olyan tehetős ember szerepelt, akiket az idei névsorban már hiába keresni – olvasható a napi.hu összeállításában.

Túl sok új név nem szerepel az idei rangsorban, mindössze öten tűntek fel újonnan a leggazdagabbak között és volt két visszatérő is. A legismertebb újonc és egyben közülük a legelőkelőbb helyet elérő Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje, akinek vagyonát 35 milliárd forintra becsülik, ezzel a 32. a listán.

A kiadvány készítői összeállították a közélet legbefolyásosabb szereplőinek ranglistáját is. Az élen Orbán Viktor áll, Csányi Sándor, Mészáros Lőrinc és Matolcsy György előtt. Az első húsz helyezett közé jellemzően kormánypárti és/vagy fideszes, a Fideszhez közeli politikusok és üzletemberek kerültek. A valós üzleti szféra képviselőit a 30. és a 40. hely között találhatjuk. Vidus Gabriella, Wáberer György, Váradi József, Felcsuti Zsolt, Széles Gábor, Varga Zoltán és Lantos Csaba található ebben e körben. Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója kivételével mindegyikük szerepel a 100 leggazdagabb idei listáján.

A 100 leggazdagabb című kiadvány első alkalommal 2002-ben jelent meg, akkor még a Magyar Hírlap kiadásában. A rangsort az első számtól kezdve Szakonyi Péter, a Napi.hu főmunkatársa szerkeszti. A kiadvány kiadója 2019-ben a Perche Kft.

  • Megosztom